Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaZeleno uvenuće paprike: Kako spriječiti ovu bolest

Zeleno uvenuće paprike: Kako spriječiti ovu bolest

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na ovu bolest su osjteljivi: paradajz, paprika, plavi patlidžan, krompir, krastavac, lubenica, dinja. Postepeno uvenuće i sušenje pojedinih biljka ukazije na prisustvo ove bolesti. Lišće omekšava i visi na svojim peteljkama (klone) ali i dalje zadržavajući zelenu boju. Kada se iščupa biljka i na korenu napravi izdužni presjek, zapaža se braonkasta boja u sprovodnim sudovima, kao posljedica ove bolesti.

RAZVOJ BOLESTI

Bolest se održava i živi u zemljištu i u kontaktu sa korijenom biljke ulazi u tkivo. Kada uđe u biljku, gljivica prodire sve do sprovodnih sudova gdje nastavlja razvoj. Gljivica mehanički zapušava sprovodne sudove te izaziva uvenuće biljke. U tkivu zaraženih biljaka gljivica razvija organe koji ponovo dospevaju u zemljište putem zaoravanja biljnih ostataka.

ŠTETNOST

Osjetljive sorte, kod ranih infekcija, prestaju sa razvojem, tako da cvjetanje i zametanje plodova potpuno izostaje. Kod kasnih zaraza, formirani plodovi prije vremena pocrvene, smežuraju se i isuše.

MJERE BORBE

Preventivne mere borbe
Prije svega treba koristiti zdrav rasad, treba uklanjati zaražene biljke sa parcele, poštovati bar petogodišnji plodored.
U slučaju da je parcela zaražene Verticilliumom treba gajiti kulture koje nisu domaćini ove gljivice (žitarice, kukuru, soja, pasulj, boranija, kupus, grašak)

Hemijske mere borbe
Hemijske mjere nemaju direktan uticaj na suzbijanje ove bolesti.
Može se vršiti potapanje korijena rasada prije rasadjivanja u rastvor propamokarb-hidrohlorida  (Rival 607 SL, Proplant, Balb).
Takodje se mogu zalivati rasadjene biljke sa pomenutim preparatom ali je skupo i kratkog daha.

NAPOMENA

Protiv ove bolesti moramo poštovati preventivne mjere borbe jer one daju najpouzdanije rezultate. Drugim riječima, ne smijemo dozvoliti da se ona razvije i proširi na parceli.
Hemijske mjere poput potapanja korena rasada kao i njegovo zalivanje je samo dopuna preventivnim mjerama.

Izvor: agrotopvsg.rs

PROČITAJTE:

Kukuruzni plamenac -Najopasnija štetočina kukuruza i paprike

Preporuke za prihranu paradajza i paprike kroz sistem kap po kap

Pravilno đubrenje paprike

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI