Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaCrna pjegavost paradajza: Rasprostranjeno oboljenje koje uništava biljku

Crna pjegavost paradajza: Rasprostranjeno oboljenje koje uništava biljku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crna pjegavost (ALTERNARIA SOLANI) je veoma rasprostranjeno oboljenje paradajza. U slučaju visokog intenziteta zaraze, listovi prevremeno propadaju, što se u značajnoj mjeri odražava i na prinos. U godinama kada su klimatski uslovi uslovi povoljni za razvoj oboljenja, troškovi suzbijanja A. solani mogu iznositi i preko 10% ukupnih troškova proizvodnje.

Simptomi

Crna pjegavost  se razvija na svim nadzemnim djelovima paradajza. Na starijim biljkama simptomi se prvo pojavljuju na donjem lišću. U početku su pjege okrugle, sivomrke boje, i sitne (do 2 mm). Kasnije se povećavaju, postaju crne i na njima se ističu zone u vidu koncentričnih krugova, što je specifičan simtom oboljenja. Oko pjega na lišću se javlja hloroza u vidu oreola žute boje kao posljedica razgradnje hlorofila. Kada se pjege uvećavaju i spajaju, često su ograničene većim lisnim nervima. Ponekad, kada se pjege spoje, dolazi do propadanja cijele lisne površina prouzrokujući uvijenost lista. Ovakvo lišće ne opada, već ostaje na stablu.

Na stablu se javljaju pjege izduženog, ovalnog oblika, znatno krupnije od pjega na listu. U slučaju jake zaraze, mogu da zahvate i cijelu internodiju i prstenasto da obuhvate stablo, naročito kod mladih biljaka. Pjege na plodovima se po pravilu formiraju oko peteljke, crne su boje i sa ugnutim središnjim djelom.

Epidemiologija

Tokom zime se održava na obolelim biljnim ostacima i krtolama krompira u vidu micelije, konidija, hlamidospora i stromatičnih tvorevina. U proljeće, u povoljnim uslovima spoljne sredine, micelija se aktivira i počinje sa reprodukcijom konidija. Umerene temperature, visoka vlažnost vazduha, i produženo vlaženje listova zbog rose ili navodnjavanja pogoduju razvoju patogena.

Kiša nije neophodna za razvoj ove bolesti. Periodi vlažnog i suvog vremena takođe pospješuju razvoj crne pjegavosti. Konidije se prenose i šire na druge biljke kišom, vjetrom i insektima. Po dospijevanju na biljno tkivo konidije proklijaju dajući mnogobrojne infekcione hife, koje dalje prodiru ili kroz stomine ovore ili kroz kutikulu.

Povećani rizik od infekcije javlja se kod biljaka koje pate od disbalansa hranljivih materija, biljaka sa virusnom infekcijom i oštećenjima od insekata. Do sekundarnih infekcija dolazi kada u okviru nekrotičnih površina na listovima dođe do sporulacije, a spore se prenose do susednih, neinficiranih biljaka. Crna pjegavost se može pojaviti nešto ranije od plamenjače, ali uglavnom se prvo uočava sredinom ljeta. Najveću štetu najčešće prouzrokuje u povoljnim uslovima kasnije u sezoni, u našim uslovima tokom jula i avgusta.

Suzbijanje

Jednom nedeljno potrebno je pregledati polje u cilju utvrđivanje nivoa zaraze. Pregled se vrši po ’’W’’ putanji, i u zavisnosti od veličine parcele intenzitet zaraze se ocjenjuje na pet do 10 mjesta.

Uništavanje zaraženih biljnih ostatatka, najmanje dvogodišnji plodored, upotreba sertifikovanog sjemena i proizvodnja zdravog sadnog materijala predstavljaju osnovne preventivne mjere zaštite paradajza.

Velika je vjerovatnoća da se na infestiranim poljima iz prethodne godine nalazi velika količina prezimilog inokuluma. Ipak, s obzirom da se konidije prenose vjetrom, plodored samo odlaže pojavu bolesti. Treba izbjegavati prekomjerna i česta navodnjavanja koja listove održavaju duže vremena u vlažnom stanju.

Takođe, u cilju smanjenja izlaganja biljaka stresnim situacijama, potrebno je sprovesti adekvatno suzbijanje ostalih patogena i insekata.
Postoji mali broj hibrida paradajza koji su otporni ili tolerantni na A. solani. Od hibrida niskog rasta tolerantan je Florida 47 F1, a od visokih Beg beef F1 i Maraton F1.

Primjena fungicida je najvažnija mjera suzbijanja A. solani. Sa zaštitom treba početi prije pojave bolesti i u ovu svrhu koristiti fungicide sa širokim spektrom djelovanja. U svijetu odavno postoje kompjuterski programi za praćenje brzine razvoja A. solani. Zahvaljujući ovim podacima proizvođač može da odredi interval između dva tretiranja i godišnje uštedi jedan do tri tretmana. Podatke o brzini razvoja A. solani imaju pojedine Poljoprivredne savjetodavne stručne službe.
Prema navodima FRAC, A. solani je patogen niskog rizika za razvoj rezistentnosti na fungicide.

Izvor: agronomija.rs

PROČITAJTE:

Sprej od listova paradajza – prirodna zaštita od lisnih vaši

Pljesnivost lista paradajza i suzbijanje ove bolesti

Uz ove trikove otjerajte insekte sa paradajza i krastavca bez hemije

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI