Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaAntraknoza lubenice i dinje uništava lišće, vriježe i plodove

Antraknoza lubenice i dinje uništava lišće, vriježe i plodove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Antraknoza lubenica (Colletotrichum lagenarium) –  U godinama koje su sa dosta padavina usljed pojave prouzrokovača veći dio lisne mase, vreže i plodova može potpuno da propadne. Zbog ovakvih povoljnih vremenskih uslova za razvoj antraknoze, moramo biti vrlo obazrivi i pravovremeno izvršiti zaštitu usjeva.

Osim na lubenici i dinji, javlja se i na krastavcima, tikvama i samoniklim biljkama.

Simptomi bolesti

Antraknoza se zapaža na svim nadzemnim djelovima biljaka: lišću, stablu (vriježi) i plodovima. Prvi simptomi se javljaju na kotiledonim listićima u vidu nekrotičnih, mrkih pjega. Oboljeli kotiledoni se suše i opadaju. U polju se prvi znaci bolesti uočavaju na najstarijem lišću pri osnovi vriježe i ono u početku žuti, a kasnije se na njemu javljaju pojedinačne okrugle do uglaste mrke pjege sa hlorotičnim oreolom, veličine od 0,2-2 cm. U okviru ovih pjega lisno tkivo puca, cijepa se i ispada.

U slučajevima jačih zaraza, pjege prekrivaju čitav list, zbog čega se suši i izgleda kao spržen.

Karakteristični simptomi nastaju kasnije na stablu i plodu.

Na stablu se obrazuju izdužene pjege ovalnog oblika, udubljene naročito pri osnovi stabla. Pege su duge 1-5 cm. Zahvaćene vreže i lišće na njima se suše. Naročito su upadljive pjege na plodu. Javljaju se u vidu dubokih, izolovanih ili međusobno spojenih ozlijeda 2-3 cm u prečniku. U središnem djelu ozleda obrazuje se narandzasti eksudat sa konidijama koji pokriva gotovo čitavu pjegu. Naseljavanjem i sekundarnih parazita oboljeli plodovi trule i propadaju.

Razvoju patogena pogoduje toplo i kišovito vrijeme. Konidije klijaju pri temperaturi 4-36 °C (optimalna 24-26 °C) i vlažnost vazduha 60-100 %.

Mjere zaštite

Gajenje otpornih sorti, dezinfekcija sjemena (tretiranje 1 kg sjemena sa 4 grama TIRAMA inaktivira konidije parazita na površini sjemena), plodored u trajanju od najmanje tri godine. Tokom vegetacije treba koristiti sljedeće fungicide: Score 0,5 lit/ha, Antracol 2-2,5 kg/ha, Dithane 2-2,5 kg/ha, Bravo 2 lit/ha, Quadris 0,75 lit/ha, Folio gold 2,5-3 lit/ha. Usjev mora da bude isprskan prije svakog novog kišnog perioda.

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Korisni savjeti za bolji rod dinje i lubenice

Ovakvim đubrenjem lubenice do visokih prinosa

Uzgoj lubenice na otvorenom

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI