Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZEČIJE UŠI - Kako se gaji biljka koja oduševljava cijeli svijet

ZEČIJE UŠI – Kako se gaji biljka koja oduševljava cijeli svijet

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zečije uši – Sukulenti koji izrastaju kao dva duguljasta patrljka, zajedno sa svojim donjim okruglim dijelom vrlo podsjećaju na glavu zeca.

Ova biljka je prvo “zaludjela” Japance, a zatim i cijeli svijet nakon nekoliko postavljenih slika na internetu.

Sukulenti poznati pod nazivom “Zečije uši” specifični su upravo zbog svojih listova koji izgledaju poput pravih malih zečjih ušiju. Ovako slatki ipak nisu zauvijek jer kako sukulent raste tako se njihovi listići izdužuju i tada gube na svojoj šarmantnosti. Cvjetaju, ali jako rijetko. Ako budete imali sreće ova biljka vam može iznenadit predivnim rozim cvjetovima. Iako izgube prvobitni oblik, i dalje izgledaju interesantno i savršena su dekoracija svakog doma. Ne zahtjevaju pretjeranu njegu, ali ova dva pravila morate da ispoštujete:

Nemojte ih previše zalijevati

Kada govorimo o klimi, sukulenti obožavaju suvu, pa tako i ovaj vrsta. Nije potrebno često ih zalivati. Biće dovoljno da to radite jednom u 10 dana. Takođe, nemojte pretjerivati sa količinom vode, kako ih ne biste “udavili”.

Obezbijedite im sunčevu svjetlost

Pružite sukulentima dovoljno svjetlosti i toplote, jer oni ipak pripadaju pustinjskim biljkama. Oni rastu u toplim krajevima koji obiluju sunčevom svjetlošću, pa je preporuka da se drže u blizini prozora.

Izvor: aura.ba

PROČITAJTE:

Decembar ili božićni kaktus: Ako uradite ovo, cvjetaće bujnim cvijetom cijele zime!

Kaktus zahtijeva pažnju i njegu: Savjeti da ova biljka procvjeta

Kako njegovati kaktuse zimi

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI