Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDecembar ili božićni kaktus: Ako uradite ovo, cvjetaće bujnim cvijetom cijele zime!

Decembar ili božićni kaktus: Ako uradite ovo, cvjetaće bujnim cvijetom cijele zime!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nezamislivo je da postoji cvijet koji mrzi sunce, a voli mnogo vode – ali to je Decembar ili božićni kaktus.

Šta treba da uradite kako bi decembar počeo bujno da cvijeta?

Teško je vjerovati da postoji cvijet koji mrzi sunce, a obožava vodu, ali postoji. Pogodili ste, to je božićni kaktus ili decembar.

Naziv je dobio po tome što bujno cvijeta od kraja novembra pa sve do kraja januara. I nema ljepšeg zimskog cvijeta od ovog, ali u mnogim kućama je ova biljka lijenja za cvjetanje.

Mnogi griješe pa ovaj divni cvijet njeguju kao da je kaktus. Iako u svom nazivu nosi ovo ime, božićni kaktus je cvijet koji ne smije da se ostavi bez vode i u prostoriji sa suvim vazduhom.

Pravila za njegu decembra:

1. Zapamtite da decembar obožava indirektno svjetlo. Temperatura vazduha mora da bude najmanje 15 stepeni Celzijusa.

2. Kad dođe ljeto, ovaj cvijet stavite na balkon ili terasu, jer mu treba vazduh. I ne zaboravite da ga svaki dan zalivate.

3. Decembar spada u kapriciozni cvijet koji ne smije da se dira u sezoni cvjetanja: ako tokom cvjetanja premjestite saksiju ili je čak okrenete, on će zaustaviti cvjetanje.

4. Kad dođe proljeće, decembar opskrbite sa đubrivom za cvijeće. Biljka će najviše da raste i lista tokom ljeta, pa je tada đubrite dva puta mjesečno. Prestanite da je prihranjujete u septembru.

5. Nikad ne sjecite makazama ili nožem višak mladica, već ih otkinite rukom. Biljke koje se ovako formiraju, ljepše i bogatije cvjetaju.

6. Decembar se presađuje krajem februara, kada konačno prestaje da cvjeta.

Važna napomena: Mlade biljke presadite jednom godišnje, a starije bilje jednom u 5 godina. Neka saksija za decebar bude plitka i široka. Neka trećina saksije bude napunjena drenažnom zemljom, dok ostatak može biti ispunjen domaćom zemljom pomješanom sa krupnim pjeskom ili usitnjenim ugljom.

7. Početkom decembra ovaj cvijet stavite u dobro osvjetljenu prostoriju, ali nikako na direktnu sunčevu svjetlost. Tada će se probuditi i bujno cvjetati.

Savjet plus

Kada decembar prestane da cvjeta, postepeno smanjite zalivanje, stavite ga na hladno i tamno mjesto do kraja marta. Pustite ga da se odmori od cvjetanja. Krajem marta biljka započinje vegetativni period, pa cvijet možete da prebacite na njegovo uobičajeno mjesto.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Papiga – Biljka neobičnog izgleda

5 prelijepih zimskih cvjetova i kako ih gajiti

Kamelija – Kako da gajite ovu kraljicu zime

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI