Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKaktus zahtijeva pažnju i njegu: Savjeti da ova biljka procvjeta

Kaktus zahtijeva pažnju i njegu: Savjeti da ova biljka procvjeta

Kaktus biljka koja skladišti vodu u sebi i tako opstaje i u sušnim uslovima. Cvjetaju jednom godišnje, ali je cvijet prelijep i u njegovoj ljepoti se uživa tek nekoliko dana. Pojavljuje se kao nagrada za pravilnu brigu i njegu preko cijele godine.

Da bi kaktusi uspijevali potrebno je uložiti malo vremena iako kaktusi važe za izuzetno otporne biljke koje uspijevaju svima i svuda.

https://www.instagram.com/p/CC0T0IigFCs/

Svjetlo

Kaktusi jako vole sunčevu svjetlost. U toplim mjesecima kada su napolju mogu porasti i po nekoliko centimetara. Većina vrsta kaktusa prosto obožava direktno sunce koliko god da je agresivno. Opet neke vrste vole hladovinu, ali da su ipak izložene sunčevoj svjetlosti, dok neke posebne kaktuse ne smijete držati napolju.

Treba oprezno izlagati suncu mlade biljke jer bi mogli dobiti opekotine. Najmanje im prija sjeverna strana, pa kad ih držite u kući treba ih okrenuti ka južnoj, zapadnoj ili istočnoj strani.

Zemlja za sadnju kaktusa

Ukoliko pronađete najbolje je da kupite gotovu mješavinu zemlje za kaktuse. Ona je provjereno najkvalitetnija za rast i razvoj kaktusa. Možete i sami napraviti zemlju za saksiju. Najbolja je mešavina dvije mjere humusa, jedna mjera ilovače (ili “obične” zemlje iz bašte) i pola mjere pijeska. Sve dobro pomiješajte. Obavezno stavite pijeska, može i sitnog šljunka ili kamenčića, komada stare cigle. Oni će iscediti suvišnu vodu iz zemlje.

Zalivanje

Poznato je da kaktusi ne vole previše vlage. Bolje je premalo ih zalivati nego previše. Tako će lako istruliti. Posadite ih na drenažnom tlu. Zemlja treba da sadrži pijesak ili šljunak.

Zalivanje se razlikuje ljeti i zimi, zatim u kući ili na otvorenom. Preko ljeta kaktuse treba zalivati kada vidite da se zemlja potpuno osušila. To je otprilike svakih nedelju dana, nekad i češće, što zavisi od temperature vazduha.

Zalivajte kaktus sa puno vode. Voda treba da izađe kroz rupe,da se dobro iscijedi, a podmetač da se isprazni nakon nekoliko minuta, da kaktus ne stoji potopljen u vodi. Jednostavno ga prelijte sa većom količinom vode i ostavite da višak istekne iz saksije.

Cvijet kaktusa cvjeta jednom godišnje kao nagrada za sav trud i pažnju koju ste posvetili ovoj biljci. Neke od najlepših cvjetova, pogledajte u videu:

Izvor: aska.rs

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

judino drvo

Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

Ovo drvo ste sigurno viđali po parkovima. Glavna karakteristika ovog listopadnog drveta jeste kauliflorija, prekrasni cvjetovi ovog drveta se ne javljaju samo na njegovim tankim...
DUNJA

Zamrzavanje dunje