Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Kako njegovati kaktuse zimi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kaktusa ima više od 5.000 vrsta i među njima su i neki koji mogu da podnesu temperaturu ispod nule. Međutim, vrste koje gajimo u stanovima uglavnom su nežnije, pa čak ni one otpornije ne podnose hladnoću i temperaturu ispod +2°C.

Najbolje je da kaktusi prezime u prostoriji u kojoj temperatura nikada nije ispod + 2°C, ali ni iznad +10°C. Sve ostalo im škodi, pa se događa da ljepo njegovan kaktus u toku zime strada.

I pogrešan način zalivanja takođe može da uništi kaktus. Osnovno pravilo je da u toku zimskih mjeseci kaktuse treba zalivati rijetko i sa malo odstojale vode, tek toliko da se ovlaži površinski sloj zemlje. Ukoliko je prostorija mračna ili hladna, zalivanje treba sasvim izostaviti i pustiti da se zemlja osuši, a umjereno zalivanje preporučuje se samo u svjetlim i toplijim prostorima. Čak i tada je dobro da se u toku zime, mesec ili dva, sasvim ukine zalivanje, jer je to neophodno vrijeme za mirovanja biljke.

U toku zimskog odmora kaktusi formiraju buduće cvijetne pupoljke, pa je važno da im se jednom odabrano mesto ne menja, da se ne premještaju, jer u protivnom može da izostane cvijetanje na proljeće. Na formiranje pupoljaka znatan uticaj ima i svjež vazduh, pa se preporučuje češće provetravanje prostorije u kojoj se kaktusi nalaze.

Na kraju zime kaktusi mogu da se razmnožavaju reznicama, izdancima ili kalemljenjem, dok se razmnožavanje sjemenom preporučuje samo ljubiteljima sa više znanja i strpljenja.

Reznicu otkinutu sa matične biljke treba ostaviti dan-dva da se dobro prosuši i tek onda je zabosti u mešavinu zemlje i pijeska, da se ožili. Inače, odmah posađena reznica, sa mnogo sokova, može i da istruli. Zalivanje posađene reznice mora biti sasvim umjereno, uvek odstajalom vodom. A oni koji se odluče da posade sjeme kaktusa, treba da znaju da neke vrste niknu za sedam do 10 dana, neke za mesec ili dva, a pojedine tek za – godinu dana.

Izvor: Natura

PROČITAJTE:

Kaktus zahtijeva pažnju i njegu: Savjeti da ova biljka procvjeta

Agava – Ukrasna biljka od koje se pravi tekila!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI