Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaZašto se javlja vršna trulež paprike i kako je spriječiti?

Zašto se javlja vršna trulež paprike i kako je spriječiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vršna trulež paprike je fiziološki poremećaj (nije parazitski) koji se javlja usljed nedostatka kalcijuma (Ca) u plodu.

Početni simptomi se javljaju kao mala zatamnjenja na vrhu ploda, zatamnjenja se povećavaju a kako plod zri postaju udubljenija. Na velikim udubljenjima javljaju se koncentrični krugovi. Napadnuto tkivo izgleda poput kože i čvrsto je. Postoji i mogućnost da oboljelo mjesto napadnu paraziti te ono tada pocrni. Plod može imati nekoliko pjega ili pak jednu veliku koja može zahvatiti pola ploda. Simptomi vršne truleži slični su sunčanim pjegama ali su one bijele boje.

Do deficita kalcijuma koji uzrokuje ovu pojavu može doći usljed:

-pomanjkanja kalcijuma u tlu (rijetko)

-viška kalijuma u tlu – kalijum sprečava usvajanje (apsorpciju) kalcija iz tekuće faze tla putem korijena. Do pojave viška kalijuma može doći uslijed suvišne primjene NPK mineralnih gnojiva s visokim sadržajem kalija,

-nemogućnosti apsorpcije kalcijuma od same biljke,

-neravnomjerna raspodjela kalcijuma u biljnim dijelovima. Naime kalcijum otopljen u vodi  po biljci  se premješta uzvodnim tokom /od korijena prema vrhu/ a  transpiracija se vrši preko lišća u puno većoj mjeri nego preko ploda pa tako dolazi do većeg nakupljanja kalcija u lišću, dok plod pati od njegovog manjka.

Pročitajte: Zalivanje paprike – Pazite na temperaturu vode kojom zalivate

Sprečavanje vršne truleži je samo preventivno, dakle simptomi koji se pojave ne mogu se otkloniti primjenom hranjiva. Da bi spriječili pojavu vršne truleži potrebno je folijarno prihraniti papriku sa 0,3 % – nim kalcijevim nitratom (Ca(NO3)2)  ili nekim od folijarnih gnojiva sa povećanom količinom kalcijuma kao što su: Fertina Ca special, Calciogreen 34, Kalagreen -Ca.

Prskanje se obavlja neposredno nakon pojave prvih cvjetova i kasnije još dva prskanja u razmaku od 10 – 12 dana.

Prevencija je i kalcifikacija tla.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI