Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaJabukin smotavac: Štetočina zbog koje su vaše jabuke crvave

Jabukin smotavac: Štetočina zbog koje su vaše jabuke crvave

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jabukin smotavac je uzročnik crvljivosti ploda, a suzbija se isključivo preventivno na bazi praćenja njegovog razvoja. Program zaštite se sastoji od 4-6 tretmana. Najučinkovitiji insekticidi za njegovo suzbijanje su INSEGAR 25 WG, AFFIRM, AFFIRM OPTI i insekticidi na bazi aktivne supstance hlorantraniliprol.

Jabukin smotavac (Cydia pomonella)

Jabukin smotavac jedan je od ekonomski najznačajnijih štetočina na jabukama. Prisutan je svugdje gdje se uzgajaju jabuke, a njegove larve (ličinke) uzrokuju crvljivost plodova.
Štete koje prouzrokuje iz godine u godinu variraju, a ponekad može oštetiti i više od 50% plodova, koji onda nemaju tržišne vrijednosti.

Jabukin smotavac ima dvije generacije. Gusjenice prezime u bijelim zaprecima ispod kore debla i debljih grana.
U aprilu i maju se čaure (kukulje), a leptiri prve generacije obično se pojave masovno u maju. Ženke prve generacije počnu odlagati jaja (pretežno na listove) od polovine maja ili u prvim danima juna.

Izlaženje iz jajašaca traje 5-15 dana zavisno od temperature. Izležene se gusjenice odmah ubušuju u plodove, gdje se hrane 3 do 4 sedmice, a potom napuštaju plod te se zapredu i zatim zakukulje u pukotinama kore.
Leptiri druge generacije lete od polovine lipnja do kraja avgusta ili se let protegne čak u prve dane septembra.

Zaštita jabuke od jabučnog savijača koji uzrokuje crvljivost ploda

Najvažnije je pravilno odrediti vrijeme prskanja. Za određivanje pravog roka prskanja prati se ulov leptira u feromonskim klopkama i sume efektivnih temperatura. Na osnovi tih metoda daju se  preporuke o prskanju.

Za prvo prskanje i prvu generaciju preporučamo primijeniti insekticid iz grupe regulatora razvoja INSEGAR ili bilo koji drugi na bazi aktivne supstance FENOKSIKARB u dozi 0,6 – 0,9 kg/ha.
Sljedeće prskanje protiv prve generacije obavlja se insekticidima s a.s. hlorantraniliprol ili insekticidima na bazi emamektina: AFFIRM u dozi 3,0 kg/ha ili 30 g/10 lit vode ili AFFIRM OPTI u dozi 2,06 kg/ha.
Za bolje djelovanje u pripravak AFFIRM preporuča se dodati okvašivač ETALFIX PRO u dozi 0,25 l/ha ili 2,5 ml/10 lit vode.

Prskanje protiv druge generacije jabukinog smotavca obavlja se istim insekticidima i istim redoslijedom kao prva generacija.
Za završno prskanje prednost dajemo Affirmu ili Affirm Opti zbog kratke karence, rezidua i malog negativnog uticaja na korisne insekte.
Insekticidi iste grupe koriste se najviše dva puta da se ne razvije otpornost štetočine. Ukupan broj prskanja zavisi od brojnosti štetočine, lokaliteta i sorte. U praksi je to obično 4-6 prskanja tokom sezone.

Pročitajte još:

Evo kako klimatske promjene mogu uticati na nestanak crvenih jabuka

Jabuka Crni dijamant dostiže cijenu i do 35 KM po komadu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI