Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaZašto je pametno izbjegavati sadnju paradajza blizu krompira?

Zašto je pametno izbjegavati sadnju paradajza blizu krompira?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompir i paradajz, iako su omiljeni sastojci mnogih jela, ne bi trebalo da budu najbliži susjedi u vašem vrtu. Iako možda izgledaju kao savršen par, ove biljke dijele više od samo zajedničkog mjesta na tanjiru. Kada se sade jedna pored druge, mogu izazvati ozbiljne probleme.

Krompir i paradajz su podložni istim bolestima koje se šire zemljom. Ove bolesti mogu ostati prisutne u zemljištu tokom dužeg vremenskog perioda, čekajući priliku da napadnu biljke. Kada su krompir i paradajz zasađeni blizu jedan drugog, dolazi do povećanog rizika od širenja ovih bolesti, što može ozbiljno ugroziti njihov rast i prinose.

Jedna od bolesti koja posebno može napasti ove biljke je plamenjača (Phytophthora infestans), koja se širi sporama koje ostaju u zemljištu. Kada se krompir i paradajz sade blizu jedan drugog, plamenjača može lako preći sa jedne biljke na drugu, stvarajući idealne uslove za njen razvoj i širenje.

Pročitajte: Plamenjača paradajza – Simptomi i zaštita tokom cijele vegetacije

Pročitajte: Plamenjača krompira je najopasnija bolest ove biljke – Na vrijeme se spremite za zaštitu i sačuvajte prinos

Pored plamenjače, još jedna uobičajena bolest koja može uticati na krompir i paradajz je crna pjegavost (Alternaria solani). Ova bolest takođe može preživeti u zemljištu i brzo se širiti ako su biljke zasađene u blizini jedna druge.

Iako je primamljivo kombinovati ove biljke u vrtu zbog njihove slične potrebe za suncem i vodom, važno je razmotriti dugoročne posljedice. Umjesto toga, preporučuje se rotacija usjeva i sadnja krompira i paradajza na različitim mjestima u vrtu svake sezone. Rotacija usjeva pomaže u sprječavanju nakupljanja bolesti u zemljištu i održavanju zdravog biljnog okruženja.

Uzimajući u obzir sve ovo, jasno je zašto je pametno izbjegavati sadnju paradajza blizu krompira u vrtu. Ulaganje malo truda u planiranje rasporeda usjeva može dugoročno donijeti zdravije i produktivnije biljke, što će rezultirati obilnim i ukusnim prinosem.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI