Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPlamenjača paradajza - Simptomi i zaštita tokom cijele vegetacije

Plamenjača paradajza – Simptomi i zaštita tokom cijele vegetacije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača paradajza  (Izaziva je gljivica Phytophthora infestans) je jedna od najčešćih, ali i najopasnijih bolesti paradajza . Ova bolest se javlja još u rasadu, tako da već tada treba obaviti zaštitu.

PLAMENJAČA PARADAJZA – SIMPTOMI

Da bi ste uočili simptome plamenjače paradajza potrebno je obavljati redovne preglede uSjeva.

Prvi simptomi su pjege koje nastaju najprije na vrhovima listova, premda mogu nastati na bilo kojem dijelu lista. One su nepravilnog oblika, s gornje strane lista svijetlo sive do svijetlo smeđe, kasnije postaju prozirne te za kratko vrijeme potamne, propadaju, odnosno suše se, dok peteljke lista ostaju dugo zelene.

Na naličju lista može se u vlažnim klimatskim uslovima formirati bijela pučinasta prevlaka. Posebno donje strane lista obično su prve napadnute zbog dugotrajnije vlage.

Na stablu pjege su ovalne i javljaju na mjestima gdje izlaze lisne peteljke iz stabljike. To su mjesta na kojima se duže zadržava voda, pa se stoga lakše zaraze.

Povrede imaju eliptičan oblik i zahvataju parenhim korijen.

Na zelenim i zrelim plodovima simptomi se očituju kao tamno obojene manje ulegnute pjege koje poprimaju bronzastu boju.

Unutrašnjost ploda, endokarp, nije zahvaćen.

Pri proizvodnji paradajza u rasadu često su napadnute mlade biljke, a i kasnije se može javiti napad pošto se biljke rasade u polju ili u zaštićenom prostoru.

Možemo zaključiti da je plamenjača paradajza opasna u svim periodima vegetacije.

ZAŠTITA PARADAJZA OD PLAMENJAČE

Sorte žbunastog izgleda sa mnogo lišća češće ugrožavaju ovaj parazit, jer se unutar grma duže zadržava vlaga, pa su tu uslovi za razvoj bolesti povoljniji.

Debljina kutikule ploda nema važan uticaj na otpornost poloda.

Prilikom određivanja prvog roka tretiranja moramo imati na umu činjenicu da zaraženi krompir predstavlja osnovni izvor zaraze za paradajz. Po nama, kao orjentacija može poslužiti i vrijeme pojave prvih znakova bolesti na krompiru (obično i periodu cvjetanja).

Razmaci između tretiranja mogu biti duži u periodu u kojem nema padavina ili su srednje dnevne temperature iznad 25 ºC i iznad.

Tretiranje obaviti najbolje u jutarnjim satima

PREVENTIVNI PREPARATI

  • Preparati od mlijeka
  • Preparati od luka
  • Pripravak od sode bikarbone

Preparat od mlijeka

Jedan od najboljih preventivnih prirodnih preparata predstavlja mlijeko. Prvo se 1 litar mlijeka razredi sa 10 litara vode. Ovako pripremljen preparat se mora odmah upotrebiti. Ukoliko se koristi pasterizovano mlijeko količina vode može se smanjiti do najmanje 5 litara. Umjesto mlijeka mogu se koristiti jogurt ili kefir. 1 litar jogurta se razredi sa 10 litara vode. Može se koristiti i surutka.

Preparat od luka

500 g lukovine potopiti u 10 litara vode i sve to treba ostaviti oko 10 dana da fermentiše. Dužina fermentacije zavisi od temperature. Nakon što nestane pjena, rastvor treba procijediti i razrijediti vodom, u odnosu 1:10. Mogu se pripremati i razni drugi preparati kao npr. cimet rastvoren u vodi. Plamenjača paradajza  osjetljiva je na susjede kao što su: bosiljak, ren i kadifica.

Pripravak od sode bikarbone

Protiv plamenjače paradajza prirodna zaštita vam može biti i soda bikarbona. To je bezmirisni bijeli prah. Kao što već znate, soda bikarbona se često koristi u kulinarske svrhe i sastojak je praška za pecivo pa ne šteti kao zaštitno sredstvo u borbi protiv plamenjače. Pripremite je tako da u prskalicu od dvije litre stavite dvije kašičice sode bikarbone i par kapi biljnog ulja te jednako toliko kapi ekološkog deterdženta. Prašak se stavlja kako bi pomogao da se tečnost bolje rasprši. Alkalna reakcija koja se stvori nakon prskanja, uništava gljivice jer više ne mogu živjeti te uginu. Ako primijetite plamenjaču, ovo sredstvo pošpricajte sa svih strana i taj postupak ponovite svakih sedam dana.

Pošto se plamenjača paradajza vrlo brzo širi, neophodno je često pregledati biljke i po uočavanju prvih simptoma adekvatno reagovati.

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI