Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto je jesenja sjetva spanaća bolja od proljetne?

Zašto je jesenja sjetva spanaća bolja od proljetne?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako samo malo promijenite vrijeme sjetve sjemena spanaća, pa se umjesto proljećne odlučite za jesenju sjetvu ovog zdravog povrća, onda možete da očekujete više ovih ukusnih i zdravih listova.

Spanać je teško gajiti u regionima gdje proljećne temperature ponekad postanu neuobičajeno tople. Ukoliko je samo nekoliko dana temperatura viša od prosječnih to može dovesti do pretjeranog cvjetanja spanaća, ali smanjene proizvodnje novih listova, a samim tim se i skraćuje period berbe.

Postoje mnogi baštovani koji su odustali od uzgoja ovog hranljivog usjeva samo zbog nepredvidivih proljećnih temperatura, ali postoji jednostavan način da se prevaziđe ovaj izazov.

Pročitajte: Bebi spanać – Kako se gaji ovo korisno povrće?

Pomijerite vrijeme sjetve spanaća

Mnogi baštovani siju sjeme spanaća u rano proljeće, kao što je preporučeno na paketima sjemena – ali ovaj spanać posijan u proljeće često propada prije nego što imate priliku da uberete pristojan rod ovog zeleniša.

Mlade biljke jednostavno nemaju dovoljno vremena da porastu prije nego što vrijeme i povećana dužina dana utiču na njegovo cvjetanje. Za snažniji usjev spanaća, pokušajte da posijete sjeme u kasno ljeto ili ranu jesen.

Spanać zasađen tokom jeseni i koji prezimi u bašti daje daleko veće prinose od sjemena zasađenog u proljeće, a i period proizvodnje je znatno duži. Spanać je kultura koja više preferira hladno zemljište i nižu temperaturu vazduha. Sjetvom spanaća tokom jeseni, biljke će rasti tokom ostatka vegetacije, a zatim će prezimiti i proizvesti ogroman rod narednog proljeća.

Jesenja sjetva spanaća

Sjetva spanaća započinje sjetvom sjemena na razmaku od oko 3 cm i to osam do deset nedjelja prije prvog jesenjeg mraza. Obavezno posadite sorte koje su otporne na niske zimske temeprature.

Dobro zalivajte sjeme, jer u suprotnom spanać neće klijati kada su temperature tla iznad 25 stepeni celzijusovih, a često zalivanje može pomoći da zemlja i da se zemlja rashaldi. Takođe možete napraviti sijenku oko područja gdje biljka treba da klija i to možete uraditi nekom krpom ili kišobranima. Ovo može pomoći biljkama da brže i lakše isklijaju.

Kada stignu hladne jesenje temperature, vaše mlade biljke spanaća će početi da rastu, a to možete iskoristiti i ubrati mlade (baby) listove spanaća. Ako se odlučite da ih uberete, obavezno ostavite krunu biljaka netaknutu.

Pročitajte: Navodnjavanje salate i spanaća

Dodatna zaštita spanaća tokom jeseni

Spanać je izuzetno otporan na zimu. Čak i mlade biljke mogu izdržati temperature koje često padaju ispod nule. Uz malo dodatne zimske zaštite, vaše biljke će dobro preživeti zimu.

Da biste im pružili dodatnu zaštitu, pokrijte biljke sa nekim plastičnim flašama koje imate kod kuće. Potrebno je da isiječete flašu tako da napravite čauru kojom ćete zaštititi biljku, ili stavite pokrivač za zaštitu od mraza i snijega preko biljaka.

Ukoliko niste imali uspjeha sa gajenjem sbiljaka spanaća tokom zime, možda je bolje da se uzgajate jesenje usjeve spanaća u negrijanom visokom tunelu. Takođe prezimljavanju spanaća može pomoći i postavljanje slame ili isjeckanog jesenjeg lišća oko biljaka u visini od oko 10 cm. To će dodatno grijati ove biljke preko zime.

U rano proljeće, uklonite plastične flaše ili pokrivač, ili pomerite lišće i slamu sa biljaka i ostavite ih da slobodno rastu. I uskoro ćete moći da uživate u debelim, sočnim listovima prije nego što stignu visoke temperature i podstaknu cvjetnje biljaka.

Ova tehnika vam omogućava da svakog proljeća budete prvi povrtar na pijaci sa svježim listovima spanaća.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI