Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto je dobro jesti supu?

Zašto je dobro jesti supu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Širom svijeta, u različitim civilizacijama i kulturama, supa je oduvjek bila cijenjena zbog okrepljujućih svojstava. U nastavku teksta pročitajte zaašto je dobro jesti supu.

Danas postoje i naučne potvrde o zdravstvenim prednostima konzumacije supe i čorbe.

Pileća supa dokazano pomaže kod prehlade i zapušenog nosa, čorba od paradajza je lijek protiv mamurluka, a odnedavno im se pripisuju i neki novi prehrambeni aduti.

Naime, pokazalo se da supa može da bude odličan saveznik u gubitku suvišnih kilograma i održavanju vitke linije. U jednom istraživanju su muškarcima i ženama 15 minuta nakon što su  pojeli šolji i po do dvije šolje supe, davali tjesteninu da jedu koliko hoće. U drugoj prilici su ispitanici takođe dobili tjesteninu, ali bez supe kao predjela.

Pokazalo se da su ispitanici unijeli 20% manje kalorija kada su pojeli supu prije glavnog obroka.

Takođe, britanski stručnjaci su objavili da konzumacija hrane sa visokim sadržajem vode može biti ključna za smanjenje tjelesne mase.

Naime, takva jela, uključujući tjesteninu i pirinač, koji lako apsorbuju tečnost, kao i supe, čorbe i variva, omogućavaju duži osjećaj sitosti.

Velika prednost supe i čorbe jeste i to što kao samostalan obrok organizmu istovremeno obezbjeđuju toliko neophonu tečnost i hranljive materije u obliku u kome ih organizam najbolje apsorbuje, pa samim tim i najlakše koristi za očuvanje zdravlja.

Izvor: agrosavjet.com/Zdravlje iz prirode

PROČITAJTE:

Pileća supa: “Najbolji lijek protiv prehlade koji postoji”

Supa koja smanjuje kiselost organizma: Sprečava teške bolesti, jača organizam! /RECEPT/

Otkoštavanje piletine uz ove korake biće lakše nego ikada

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI