Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciZašto psi stavljaju šape na nas?

Zašto psi stavljaju šape na nas?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Psi vole da prate svoje vlasnike svuda, dijelom i zbog mentaliteta čopora. Vole da kopaju jer osjećaju neki miris pod zemljom. Ali zašto vole da oslanjaju svoju šapu na vaše koljeno? Neki misle da tako signaliziraju da su dominantni, drugi da je to znak naklonosti, a evo šta je prava istina.

Pišući za TheDogClinic.com, trenerica pasa Rebeka Forest kaže da psi tim gestom zapravo pokušavaju nekoliko stvari.

“Najočigledniji razlog je da traže pažnju. Kad pas stavi šapu na nekoga, zna da će to osobi vjerovatno biti simpatično i da će ga pomaziti pa to nastavlja činiti”, tvrdi Rebeka Fores.

lli ovo ponekad može da znači i da su gladni.

“Šapa je podsjetnik da je vrijeme za hranu, ali naravno da vlasnici ne bi trebalo svaki put da reaguju nudeći hranu”, upozorila je.

Pas može davati šapu i kad je pod stresom. Ako sumnjate da je to uzrok, provjerite jesu li psu uši ravne ili rep podvijen, što takođe može ukazati da se osjeća ugroženo.

“Psi često daju šapu bez nekog drugog razloga, osim da se žele povezati sa svojim vlasnikom. Dodirivanjem se oslobađa oksitocin, hormon sreće, baš kao i kod ljudi. Iako vaš pas možda traži pažnju, gladan je ili pod stresom, davanje šape takođe može biti znak kojim želi ojačati vaše prijateljstvo”, zaključila je Rebeka Fores, prenosi “Pet magazine”.

PROČITAJTE:

10 načina na koje vam vaš PAS govori da vas voli

Uz ove savjete obezbijedite psu lagodniju zimu

10 stvari koje ljudi rade svojim psima, a oni ih zapravo ne vole

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI