Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZašto bi trebalo da uvijek sadite cvijeće pored vašeg povrća

Zašto bi trebalo da uvijek sadite cvijeće pored vašeg povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako i dalje uzgajate cvijeće i povrće na suprotnim stranama svog dvorišta, vrijeme je da razmislite o svom vrtnom planu. Kompanijsko sadnje cvijeća i povrća na istom prostoru je strategija koju profesionalni uzgajivači koriste za povećanje prinosa i održavanje usjeva zdravim, a početnicima je to lako i korisno.

Najvažniji razlog za uzgoj cijveća u vašoj bašti je da privuče pčele i druge korisne insekte. Bez pčela koje se zaustavljaju u vašem vrtu kako bi pojele nektar i zamjenile polen okolo, imaćete prilično razočaravajući usjev. Takođe možete posaditi cvijeće posebno da privuče leptire, i druge poželjne vrste. Spremni za početak?

Prije nego što kupite svoje cvijeće, evo pet savjeta koje je važno imati na umu pri izboru cvjetnih sorti za svoje povrće.

Obratite pažnju na vrijeme cvjetanja

Morate odabrati cvijeće koje će cvjetati istovremeno sa vašim povrtarskim kulturama. Na pakovanju ćete vidjeti za koliko će cvijeće procvjetati nakon sadnje kako biste mogli da sinhronizujete svoj raspored sadnje. Međutim, dobra je ideja posaditi raznovrsno cvijeće kako biste osigurali cvijetanje tokom cijele vegetacijske sezone.

Razmislite o obliku cvijeća

Oblik cvijeta olakšava ili otežava različitim vrstama pristup nektaru i polenu. Da biste privukli pčele i druge oprašivače, preporučujemo da odaberete cvijeće poput cinija, kosmosa, tratinčica, suncokreta i ljubičaste ehinacee.

Posadite ga

Posadite cvijeće po cijeloj bašti, a ne samo na jedno mjesto. Kako ćete ga rasporediti odlučite sami. Možete posaditi tako da cvijeće prati red povrća ili ih možete saditi unutar istog reda. Razmislite o strateškom korišćenju cvijeća da biste razdvojili red kako biste naznačili gde se završavaju vaše slatke paprike I gde počinju ljute paprike. Ili posadite cvijeće tako da formira ogradicu oko spoljne strane bašte.

Razmislite o visini 

Ne želite da se vaše cvijeće takmiči sa povrćem za sunčevu svjetlost, zato birajte uglavnom nisko rastuće cveće. Međutim, neki usjevi (poput salate) mogu imati koristi od malo hlada tokom ljetnjih mjeseci, pa u tom slučaju ima smisla posaditi vrste koje imaju veću visinu.

Počnite jednostavno

Početnicima je najlakše da rade sa jednogodišnjim cvećem, jer ono lako raste i puno cvjeta. Takođe ne morate brinuti da će se svake godine pojaviti na istom mjestu ako želite da promjenite dizajn bašte. (Započnite sa jednogodišnjim cvijećem koje lako možete uzgajati iz sjemena). Međutim, trajnice su jedan od najboljih načina za privlačenje matičnih pčela, tako da ih ne izostavite u potpunosti iz svog vrta.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Zašto se plod krastavca deformiše i kako na to uticati?

ČERI PARADAJZ: Uzgoj u saksiji na balkonu

Pet glavnih razloga zašto sjeme nije niklo!

Paradajz: Izbor parcele za uspješan uzgoj

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI