Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaBILJNE KLICE: Evo kako da ih sa lakoćom gajite kod kuće

BILJNE KLICE: Evo kako da ih sa lakoćom gajite kod kuće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Klice sjemenki, žitarica i povrća predstavljaju energetsku i vitaminsku bombu i jedan od glavnih izvora najbitnijih nutrijenata, enzima i antioksidanasa.

Klice predstavljaju jednu od najvrjednijih vrsta hrane, po obimu hranljivih materija, po lakoći svarljivosti i brzini kojom hranljive materije ulaze u organizam i apsorbuju se i samim time daju nam zdravlje i energiju.

Ove minijaturne biljčice imaju neuporedivo veću koncentraciju svih hranjivih materija nego zrele, odrasle biljke i zato su više nego poželjne u ishrani.

Klice se gaje vrlo jednostavno i lako i u kućnim uslovima. Sve sjemenke, povrće i mahunarke mogu klijati koristeći istu osnovnu metodu. Možete isporobati razna sjemena, koja možete nabaviti u rasadnicima, kako biste otkrili koje klice najviše volite.

Neke od vrsta klica koje možete uzgajati kod kuće:

• mahunarke poput mungo ili azuki pasulja i sočiva
  • • cjelovite žitarice poput pšenice, raži i heljde
  • • klica povrća poput cvekle, brokolija, kupusa, rukole, rotkve i lucerke.

Potapanje (sađenje) klica

U veću teglu koju prekrijete gazom, stavite sjeme i prelijte ga mlakom vodom. Teglu držite na tamnom i mirnom mjestu. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje je između 18°C i 21°C. Sjeme treba da odstoji od 4-12h u zavisnosti od vrste, tvrđem sjemenu je potrebno duže potapanje i do 12 sati, a mekšem sjemenu dovoljna su i 3-4 sata.

Ispiranje

Posle cjeđenja vode iz tegle kroz gazu, važno je dobro isprati sjeme. Neka sjeme ostane vlažno, ali da ne pliva u vodi. Svakog dana je potrebno ponavljati 2 do 3 puta dok klice nisu spremne za upotrebu. Ako želite da klice dobiju zelenu boju četvrti dan možete ih izneti na indirektnu sunčevu svjetlost.

Berba

Većina klica je spremno za upotrebu u roku od 4-6 dana, dok je nekim kulturama potrebno i do 14 dana. Brzina klijanja zavisi i od uslova u kojim seme klija. Što je toplije to će sjeme brže klijati, dok na nižoj temperaturi klijanje će ići sporije. Klice su spremne za berbu i upotrebu kad se formiraju i otvore listići.

Upotreba

Kad su klice spremne za upotrebu, stavite ih u hladnu vodu da biste ih očistili i odložite u frižider gde se mogu čuvati nekoliko dana. Količina klica koju dobijete biće nekoliko puta veća od količine sjemena koju ste upotrebili. Stoga, treba stavljati manju količinu sjemena, da se prekrije dno tegle, kako bi sjeme imalo prostora za klijanje.

Ovo sićušno nutritivno blago obogatiće vašu ishranu uz minimalan trud – probajte!

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Šta je kefir, kako se pravi i kako konzumira?

Ovo začinsko i ljekovito bilje možete saditi zajedno u ISTOJ SAKSIJI

Jagode: Ljekovite od korijena do ploda

Da li ste znali da kadifa liječi ove bolesti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI