Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZaštitite breskve i nektarine od tripsa, smotavca i truleži

Zaštitite breskve i nektarine od tripsa, smotavca i truleži

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Započela je berba ranih sorata bresaka i nektarina. Srednje i kasne sorte se nalaze u fazi od plod oko 70% krajnje veličine do obojavanje ploda skoro završeno.

Vizuelnim pregledom bresaka i nektarina u pojedinim zasadima je registrovano prisustvo odraslih jedinki i larvi tripsa (Thysanoptera) upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Pored direktnih šteta koje nastaju usljed ishrane larvi i odraslih jedinki, tripsi mogu predstavljati i ograničavajući faktor prilikom izvoza voća zbog karantinskog statusa koji pojedine vrste imaju u nekim zemljama gdje se izvozi voće.

Takođe, vizuelnim pregledom se registruje prisustvo jaja druge generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta). Prema prognoziranim temperaturama, početak piljenja larvi ove štetočine se očekuje u narednih 4-5 dana. I ova štetočina ima karantinski status u nekim zemljama (Rusija) u koje se izvoze.

Pročitajte: Kovrdžavost lista breskve – Kako sprovesti zaštitu

Proizvođačima bresaka i nektarina (naročito proizvođačima orijentisanim ka izvozu) se preporučuje pregled zasada na prisustvo navedenih štetočina i po potvrdi njihovog prisustva, primjena insekticida.

U fazama sazrijevanja plodovi bresaka i nektarina su osjetljivi na infekciju od strane gljiva prouzrokovača različitih vrsta truleži ploda (Monilinia spp.). Infekcije najčešće nastaju na mjestu povreda ploda koje nanose štetočine, u uslovima visoke relativne vlažnosti vazduha (85%) i temperaturama od 22°C do 28°C.

Za period bez padavina i sa visokim temperaturama (preko 30°C) mjere zaštite se ne preporučuju.

Nestabilno vrijeme sa mogućim pljuskovitim padavinama koje može stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije patogenima prouzrokovačima truleži, te se u cilju zaštite plodova koji su u fazama sazrijevanja preporučuje primjena nekog od registrovanih fungicida.

Pročitajte: Kako uspješno obaviti sadnju breskve iz koštice?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI