Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciDa li je dobro da dijelite krevet sa vašim kućnim ljubimcem?

Da li je dobro da dijelite krevet sa vašim kućnim ljubimcem?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Brojne studije stalno ispituju da li je dobro da dijelite krevet sa vašim kućnim ljubimcem ili ne.

Većina istraživača ističe da se na ovaj način čovjek osjeća sigurno i voljeno, a isto važi i za psa ili mačku, koji je u tom slučaju pod manjim stresom. Naučnici ističu da ovo najviše pomaže ljudima koji pate od depresije ili se osjećaju usamljeno.

Nedavno istraživanje objavljeno u Mayo Clinic Proceedings pokazalo je da puštanje psa da spava u vašoj sobi ili krevetu ne narušava kvalitetu sna, dok ljubimcu osigurava bolji san.

Studija je sprovedena među 40 odraslih osoba, uglavnom sredovječnih žena, koje su spavale sa svojim psima, bilo u sobi ili u krevetu. I ljudi i psi su nosili uređaje za praćenje pokreta. Pokazalo se da je nekim vlasnicima spavanje uz životinje bilo ugodno i smanjilo je nivo stresa.

Pročitajte: Kako sačuvati namještaj od mačijih kandžica?

– Pod uslovom da svi dobro spavaju, dijeljenje kreveta može biti korisno, kazala je vodeća autorka studije dr. Luis Kran.

Ona tvrdi da mačka koja prede ili dobro odgojen pas mogu na ljude djelovati opuštajuće i koristiti njihovom snu.

I na kraju spomenimo da odraslim ljudima treba 7 do 9 sati sna, a psima 12 do 14. Ako odlučite dijeliti krevet sa psom, pridržavajte se rasporeda vakcinisanja ljubimca i redovno ga kupajte i četkajte.

Pročitajte: Zašto je zlatni retriver omiljeni kućni ljubimac?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI