Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSjeme peršuna i peršun - Ljekovita svojstva

Sjeme peršuna i peršun – Ljekovita svojstva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Peršun je vjerovatno jedan od najzastupljenijih začina, ne samo u našoj već i svjetskoj kuhinji. Teško je zamisliti supu ili čorbu bez njegovog lista ili korijena.

Prepun je minerala i vitamina: A, C, K, E, folne kiseline, kalijuma, bakra, cinka, kalcijuma, gvožđa mangana, kao i antioksidanasa – flavonoida, beta karotina, zeaksantina i luteina…

Zato ima izuzetna svojstva koja nam pomažu da regulišemo nivo šećera u krvi, poboljšamo zdravlje bubrega i mokraćnih kanala, reproduktivnih organa, kardiovaskularnog, digestivnog sistema, zadržimo dobru koštanu masu i imunitet, poboljšamo rad jetre, a čak i da se izborimo sa malignim ćelijama. Odličan je i za kožu, podmlađuje je i sprečava akne, upale i pigmentaciju.

Posebno ljekovita svojstva ima sjeme peršuna koje se oduvjek koristi u narodnoj medicini.

Kakva sve svojstva ono ima:

Antikancerogeno: peršun sadrži apigenin, supstancu koja inhibira rast ćelija raka dojke.
Antimikrobno: sjeme peršuna ima sposobnost da ubija mikrobe i sprečava njihov razvoj. Zato predstavlja prirodni štit od mnogobrojnih infekcija.
Antipiretičko: sjeme peršuna smanjuje povišenu temperaturu i sprečava groznicu, svojim detoksifikujućim svojstvima.

Pročitajte: Čaj od peršuna je odličan za zdravlje – RECEPT za pripremu i primjenu

Antireumatsko i antiartritično: pošto pospješuje izbacivanje toksina i pročišćava krv, sjeme peršuna pomaže da se oslobodimo viška mokraćne kiseline koja se skuplja u zglobovima i mišićima, i tako nas oslobađa bola.
Antiseptičko: sjeme peršuna onemogućava razvoj bakterija na ranama i povredama i tako sprečava pojavu sepse.
Antiinflamatorno: antioksidansi iz peršuna smanjuju upale, a kako nas efikasno lišava viška vode i otoka, tako još dodatno sprečava i upalne procese
Astringentno: sjeme peršuna ima sposobnost da skuplja krvne sudove, pa tako sprečava krvarenje. Ova njegova osobina je posebno izražena kod žena koje pate od obilnih menstruacija.

Pročitajte: Sjeme bosiljka ima moćan uticaj na naše zdravlje – Evo kako se koristi

Detoksifikujuće: sjeme peršuna pospješuje izbacivanje toksina iz organizma putem urina, pa tako u korijenu sprečava brojna oboljenja.
Digestivno: sjeme peršuna pospješuje lučenje digestivnih sokova u želucu čime pospješuje varenje.
Diuretičko: peršun pospješuje izbacivanje tečnosti iz organizma, pa nam osim upala i otoka može pomoći i da budemo vitkiji i oslobodimo se celulita.
Emenagogno: sjeme peršuna stimuliše lučenje hormona i tako reguliše ciklus, pomaže kod izostanka i neredovnih menstruacija, ali i olakšava bolne menstruacije, grčeve, mučninu i osjećaj umora. Pošto pospješuje mikrocirkulaciju u jajnicima i materici, pomaže da se efikasno eliminišu ili spreče poremećaji ženskog reproduktivnog sistema.
Hipotenzivno: kada se redovno uzima, sjeme peršuna ima sposobnost da snižava povišeni krvni pritisak. Bogato je homocisteinom koji nam pomaže da smanjimo nivo lošeg holesterola.

Pročitajte: Krema od peršuna – Kako se pravi i za šta je korisna?

Karminativno: eliminiše gasove i tako pomaže kod poremećaja varenja, nadutosti, nadimanja, mučnine, grčeva u stomaku. I svih tih simptoma tokom PMS-a.
Laksativno: efikasno sprečava zatvor i nagomilavanje fekalnog sadržaja u crijevima, pojačava crevnu peristaltiku i olakšava pražnjenje.
Stimulativno:utiče na ceo organizam – stimuliše nerve, neurone, cirkulaciju krvi i limfe, varenje i imunitet. Iz tog razloga nam pomaže da imamo više energije i fizičke i mentalne snage.

Kada su žene u pitanju, možemo slobodno reći da peršun vrijedi imati za prijatelja: osim što će nam podmladiti izgled, dati blistav ten i pomoći da se oslobodimo celulita, sjeme peršuna igra veliku ulogu u liječenju amenoreje, dismenoreje i menstrualnog bola. Takođe, njegova sposobnost pospješivanja mikrocirkulacije dodatno stimuliše rad jajnika i tako doprinosi zdravoj ovulaciji i plodnosti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI