Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoZaperci kod paradajza: Uklanjati ili ne?

Zaperci kod paradajza: Uklanjati ili ne?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čim paradajz dostigne visinu dovoljnu za vezivanje, počinje rast zaperaka. Zaperci su mali izdanci koji se pojavljuju na mjestu odvajanja lista od stabljike. Slikovito rečeno, to su bočni izdanci koji se pojavljuju u „pazuhu“ listova paradajza. Mogu narasti do u nedogled i potpuno preuzeti primat nad centralnom stabljikom.

Zaperke je najbolje uklanjati čim se uoče, odnosno dok su mali. Zaperci se lako kidaju, a možete ih ukloniti rukom, oštrim nožem ili makazama, samo pazite da ne oštetite stablo. To bi trebalo da radite na svakih 3 do 5 dana.

Imajte na umu da zaperci vrlo brzo i konstantno rastu. Ukoliko se ne uklanjaju, od stabljike paradajza naprave žbun sa mnogo malih grana, od kojih svaka ima svoje plodove. Mnogi naši baštovani ne zakidaju zaperke vjerujući da će ukoliko ostave veliku količinu bočnih izdanaka dobiti i više plodova ili da oni jednostavno neće smetati biljci ako i ostanu na njoj. Ali ti plodovi su onda veoma sitni i često neupotrebljivi, jer biljka ne može kvalitetno da hrani toliko mnogo izdanaka. Na sredini životnog ciklusa stabla, možda ih više nećete sretati na donjem dijelu (koji je tada veoma čvrst i zadebljao), ali će se sigurno pojavljivati u višim dijelovima.

2 savjeta za uspješniji rad

* koristite rukavice dok obavljate ovaj posao, jer stabljike paradajza boje našu kožu, koja se mora i više puta prati dok sav zeleni pigment ne izađe iz nje

* zaperke koje otkinete slobodno odložite na malč; oni će se brzo razgraditi, obogatiti i malč i zemlju, i na potpuno prirodan način hraniti sve što iz nje raste.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Prihranjivanje paradajza vodotopivim đubrivom

ČERI PARADAJZ: Uzgoj u saksiji na balkonu

Paradajz: Izbor parcele za uspješan uzgoj

Tri glavna razloga zašto opada cvijet paradajza

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI