Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTri glavna razloga zašto opada cvijet paradajza

Tri glavna razloga zašto opada cvijet paradajza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz mi je ogroman, ima cvijeta, ali nema ploda. Cvjetovi na pradajzu su mi opali. Ovo su samo neki od problema s oplodnjom paradajza s kojima se povrtari susreću.

Postoje tri osnovna razloga zašto ne dolazi do oplodnje cvjetova paradajza:

NEDOVOLJNO OPRAŠIVANJE

Prvo što treba razmotriti je koliko lako oprašivači tj. insekti mogu doći do vaših usjeva. Paradajz je samooplodan, što znači da se svaki cvijet može sam oprašiti. Ipak, prisustvo pčela i / ili vjetra dramatično poboljšava oprašivanje.

Bumbari su u tome posebno dobri. Dok upotrebljavaju svoje leteće mišiće tj.krila oni proizvode niske vibracije te doslovno otreskuju polen bez pada, omogućavajući mu da se spusti na stigmu (tučak) – ženski dio cvijeta koji ulovi polen.

Ako uzgajate paradajz u plasteniku ili tunelu od polietilena, možda bi bilo vrijedno razmotriti imaju li insekti koji oprašuju jednostavan pristup biljkama. Otvorite vrata i ventilacijske otvore, što će takođee pomoći da se stvori dobar protok zraka, održavajući temperaturu, a samim time smanjiti rizik od bolesti.

POSTOJE JOŠ NEKI NAČINI VJEŠTAČKOG OPRAŠIVANJA PARADAJZA A TO MOŽETE PROČITATI NA LINKU ISPOD

Ručno oprašivanje paradajza: Da svaki cvijet postane plod!

PREVISOKE TEMPERATURE

Paradajz je toploljubiva biljka, ali previsoke temperature koje ga zadese, posbeno nakon hladnijeg i kišovitog kraja maja i početka juna, ne idu na ruku oplodnji.

Osim toga, naglo zatopljenje je preveliki stres za ovu biljku.

Naime, optimalna dnevna temperatura za rast i razvoj ploda je 20-25°C.

Visoke temperature, pogotovo kad su praćene niskom relativnom vlažnošću zraka, sprječavaju zametanje ploda i često su uzrok otpadanja cvjetova.

Kada temperature dostignu više od 35°C, rast biljke i zametanje plodova u potpunosti prestaju. Sitnije sorte su otpornije na ovu pojavu dok se kod sorti koje dolaze iz hladnijih dijelova svijeta odbacivanje ploda može dogoditi već kod temperatura višim od 30°C.

POGREŠAN TIP ĐUBRIVA

Posljednji faktor koji treba uzeti u obzir je plodnost tla. Dobijaju li vaše biljke paradajza potrebnu hranu za uzgajanje sočnih i ukusnih plodova? Čak i ako imate bogato tlo, od trenutka kada se pojave prvi cvjetovi, paradajz trebate hraniti organskim gnojivom s visokim sadržajem kalijuma. (izvor)

JOŠ NEKI FAKTORI KOJI UTIČU NA OPADANJE CVJETOVA PARADAJZA

Iako paradajz ne treba toliko vode kao, primjerice paprika, krastavci ili tikvice, predugo razdoblje suše dovest će do opadanja cvijeta.

Dakle, u fazi cvjetanja potrebno je redovno zalijevanje, barem svakih nekoliko dana, a vlagu će pomoći zadržati malčiranje oko biljki. Važno je zalijevati uz samo stabljiku, a na po lišću.

S druge strane, manje svjetla također može uzrokovati opadanje plodova. Paradajz zahtijeva od šest do osam sati sunca kako bi mogao cvjetati, a onda i dati plod. Zato je važno saditi ih na sunčana mjesta u vrtu.

Osim što je logično da niske dnevne temperature koje niti ne očekujemo u ovom dobu godine mogu dovesti do odbacivanja cvijeta, problem su i noćne temperature. Naime, ako su noćne temperature niže od 10°C, takođe mogu uzrokovati lošiju oplodnju. Problem je još više izražen ako su dnevne temperature 30 i više stepeni, a noćne ispod 10°C.

Dakle, jedino na što možete uticati je smanjiti stres biljke pravilnom prihranom te joj redovno dati dovoljno vode. Na temperaturu možete eventualno uticati tako što ćete zasjeniti gredicu paradajza.

Izvor: AgroSavjet

Pročitajte još:

Šest grešaka zbog kojih je prinos PARADAJZA loš!

Top 10 biljaka koje pomažu paradajzu da bolje raste

Dvije vrste pepelnica koje mogu smanjiti urod paradajza i paprike i do 70%

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI