Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaROVAC - Insekt koji nanosi velike štete povrtarima i voćarima!

ROVAC – Insekt koji nanosi velike štete povrtarima i voćarima!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rovac (Gryllotalpa gryllotalpa) je široko rasprostranjena polifagna štetočina, koja izaziva štete na povrtarskim i voćarskim kulturama.

Opasan je u staklenicima, plastenicima, rasadnicima i na otvorenom polju. Najveće štete nanosi u proljeće, tako što kopa plitke hodnike ispod površine zemljišta i pri tom izgriza posijano sjeme i klicu, pa biljke ne niču, ili kod mladih biljaka oštećuje korijen ili ga pregriza u visini korijenovog vrata. U krtolama krompira izgriza duboke rupe.

Imaga rovca se roje tokom juna, a potom ženka na kraju hodnika pravi proširenje gdje polaže 300-600 jaja. Larve se pile nakon 1-3 nedjelje, najčešće u julu i buše svoje hodnike na sve strane. Rovac početkom ili krajem septembra u zavisnosti od temperature se povlači na prezimljavanje. Prezimljava u stadijumu larve na toplijim mjestima, najčešće u stajnjaku, kompostu ili dublje u zemljištu (40-100cm).

Kritičan broj za suzbijanje štetočine je 1 larva ili imago/m2. S obzirom da rovac prezimljava na toplijim mjestima, ta osobina može da se iskoristi za njegovo suzbijanje mehaničkim ili fizičkim mjerama, posebno na manjim površinama. Ovaj način suzbijanja se primjenjuje neposredno prije povlačenje rovca na prezimljavanje, ukopavanjem stajnjaka na više mjesta. Agrotehnička mjera borbe za suzbijanje štetočine je obrada zemljišta koja omogućava rušenje hodnika i izlaganje jedinki dejstvu predatora. Takođe, može da se koristi metoda rasturanja otrovnih mamaka.

Efikasnost u suzbijanju može da se postigne primjenom granuliranih insekticida: Galition G-5 u količini 40kg/ha; Force 0.5G u količini 12-15 kg/ha. Granule se ravnomjerno rasture po površini zemlje, a zatim se unesu u supstrat do dubine 10cm.

Suzbijanje u već zasnovanim zasadima i kulturama je mnogo teže i manje efikasno, nego preventivna primjena u predsjetvenoj pripremi zemljišta. Primjena insekticida u toku vegetacije nije ravnomjerna i javlja se problem poštovanja vremena karence u kulturama sa kratkom vegetacijom. Tako da preporuka je preventivna primjena u predsjetvenoj pripremi zemljišta, posebno kod podizanja višegodišnjih zasada.

Izvor: pssrs.net

PROČITAJTE:

10 prirodnih načina za borbu protiv rovca

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI