Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZa koje cvijeće odabrati glinenu, a za koje plastičnu saksiju?

Za koje cvijeće odabrati glinenu, a za koje plastičnu saksiju?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dolaskom ljepših, sunčanijih dana, selimo se na svoje vanjske oaze i počinjemo razmišljati o tome šta lijepo posaditi i uzgojiti, i kako da na kraju to sve izgleda šareno, prijatno, i oku poželjno? Jedan od važnijih detalja koji pridonosi tome svako je i izbor saksija za biljke. Na tržištu ima svakakvih, a mi danas donosimo razlika između glinenih i plastičnih.

Glinene i plastične saksije

Već dugo su dosta popularne neglazirane zemljane ili glinene saksije, koje imaju propusne zidive koje omogućuju prozračivanje korijena biljke, što je za nju prednost, ali istovremeno i mana, jer upravo to iziskuje češće zalivanje biljke zato što se zemlja brže isuši.

Tim iz Studija Botanike koji spajaju praksu arhitekture, hortikulture i dizajna, s ciljem sveobuhvatnog oblikovanja prostora, u kojemu je priroda neizostavni dio, objašnjava kako zato prije presadnje biljke novu glinenu saksiju treba namakati nekoliko sati kako bi se porozna glina zasitila vodom. Tu su i plastične saksije koje su jeftinije, lako se s njima rukuje, ne mogu se razbiti, a zahvaljujući tankim zidovima, zaprimaju više zemlje nego glinene saksije iste veličine. Biljke u plastičnim saksijama potrebno je manje zalivati jer voda ne isparava kroz zidove.

Uz odgovarajuću pažnju i brigu, kažu u Studiju Botanike, većina biljaka uspijeva i u plastičnim i glinenim saksijama, pa nema pravila prema kojima bi se određena biljka trebala saditi u određenu saksiju. Biljke koje je potrebno mnogo zalivati lakše je uzgajati u plastičnim posudama, kao, na primjer, mimozu pudicu, dok kaktusima i sukulentima više odgovaraju porozne tegle, u kojima voda brže isparava nakon zalivanja te sprečava truljenje korijena.

Bez obzira na oblik, veličinu i materijal, svaka saksija mora imati otvore za oticanje suvišne vode, što je prije svega važno za život biljke, i ne smije se zanemariti zbog izgleda. Većina najjednostavnijih saksija ima jedan ili više otvora za drenažu, koje s vremena na vrijeme treba pregledati i osloboditi od zemlje ili korijenja koje ih je začepilo.

Izvor: jutarnji.hr

PROČITAJTE:

ODLIČNA IDEJA – Napravite saksije od plastičnih flaša

Kako napraviti saksije od starih guma

Evo kako da produžite vijek glinenim saksijama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI