Petak, 19 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiEvo kako da produžite vijek glinenim saksijama

Evo kako da produžite vijek glinenim saksijama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bismo produžili vijek jednoj glinenoj saksiji možemo da uradimo nekoliko stvari. Ali, prije bilo koje moramo da znamo da li je saksija dobro pečena. 

Na tržištu ima svega i svačega, treba voditi računa i kako znati odabrati dobru saksiju.

Kako? Evo jednoj jednostavnog, ali najefikasnijeg načina.

Uzećete saksiju u ruke i kucnuti je kao kada kucate na vrata. Ako se čuje lijep i zvonak zvuk saksija je dobro pečena. Ako je zvul tup i ne razlaže se – saksija nije dobro pečena.

Takva saksija je pečena na temperaturi do 700 stepeni. Brzo će vam se raspasti čak i u sobnim uslovima. Mraz sigurno neće podnijeti. Ali i najpečenija saksija ima svoj rok trajanja. Istina je da poslije nekog vremena počinje da izbija po njima šalitra. Počinju da se hvataju gljivice, a ponekima se čak nahvata i mahovina, u zavisnosti od toga gdje stoje. Nekim ljudima to ne smeta, čak i vole, pošto je to prirodno stanje gline, proces koji se odvija u stanju vlažnosti i u dodoiru sa vazduhom.

Ali, za one koji to ne vole i smeta im, dajemo vam nekoliko savjeta

Prvi je da saksiju namažete svježim motornim uljem s unutrašnje i spoljašnje strane. U prvom trenutku će ona promijeniti boju i izgledaće kao mokra. Ali, čim upije svo ulje vratiće se u prvobitno stanje. Nemojte štediti ulje i ono će prilično produžiti vijek saksije.

Drugi način očuvanja saksija je premazivanje lakom. Ako volite običnu, tj. prirodnu boju terakote izlakirajte ih samo iznutra bilo kojim lakom. Za tu svrhu možete upotrijebiti nitro-lak, ali i uljani lak za čamce. Ako ih izlakirate spolja, nitro-lak će vam ostaviti jednu mat nijansu koja vrlo lijepo izgleda.

Uljani lak za čamce daje saksijama visok sajaj. One zadržavaju svoju boju i mogu lijepo da se uklope u odrećeni ambijent. Sada u prodavnicama boja postoje razni premazi, silikonski i još mnogi drugi koji su vodootporni. I oni nam mogu pomoći u zaštiti saksija.

U svakom slučaju, bilo čime da ih obradite – produžićete im vijek. Oslobodićete se šalitre, gljivica i mahovina.

Uživajte u svojim biljkama, a one u svojim lijepim glinenim saksijama.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Ukrasna kopriva – Biljka koju krase listovi, a ne cvijet

Proljeće je, vrijeme je za MUŠKATLE

Astilbe ciklama – Prelijepo cvijeće uz minimum truda, treba mu samo malo vode!

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

petunije

Koliko dugo PETUNIJE mogu da izdrže bez vode?

Petunije su porijeklom iz Južne Amerike, gdje rastu na toplim, otvorenim područjima sa niskom vlažnošću i na dobro dreniranom zemljištu. Zbog južnoameričkog porijekla, zapravo...