Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoJabukin smotavac najznačajnija štetočina jabuke

Jabukin smotavac najznačajnija štetočina jabuke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jabukin smotavac (Cydia pomonella) je štetočina koja je proširena praktično svuda gdje se uzgaja jabuka. Po ekonomskim štetama, koje nanosi, jabukin smotavac smatra se najznačajnijom štetočinom jabuka.

MORFOLOGIJA

Leptir jabukinog smotavca je tamno sive boje. Na prednjim krilima primjećuju se svjetlije i tamnije, uže i šire crte i pruge. Na bočnoj strani krila uz sam rub nalazi se tzv. distalna pjega koja je obrubljena zlatnožutim ovojem sastavljenim od tri zlatne crte, a u sredini je tamno crveno. Ženka ima nešto krupniji i zaobljeniji abdomen. Zadnja krila su tamnosmeđe boje. Dužina tijela je 7-9 mm, a raspon krila je 15-20 mm.

BIOLOGIJA I EKOLOGIJA

U našim klimatskim uslovima jabukin smotavac razvije dvije genracije godišnje. Štetnik prezimljuje u dia-pauzi tj. u larvalnom stadijumu u bijelom kokonu na stablu ispod kore drveta.
Nakon prezimljavanja gusjenica se obično u mjesecu aprilu kukulji, a već krajem toga mjeseca počinje izlaženje prvih leptira, no u godinama sa prosječnim vremenskim prilikama leptiri jabukinog smotavca se pojavaljuju polovinom mjeseca maja.

Maksimalni let nastupa obično krajem mjeseca maja ili početkom mjeseca juna. Kod jabukinog smotavca se pojavljuje protandrija tj. mužjaci se pojavljuju nešto ranije od ženke pri čemu se kod prognoze mora voditi računa. Ženke jabukinog smotavca odlažu 30 do 50 jaja i to ženke prve generacije manje cca 30, a ženke druge generacije više cca 50. Ženke prve generacije odlažu jaja na listove, izboje i na plodove.

Trajanje pojedinih razvojnih stadijuma zavisi od temperature. U optimalnim prilikima iz jajeta se za 7-14 dana razvije gusjenica, koja se ubušuje u plod obično kod čaške ili na mjestu dodira dva ploda. Nakon što gusjenica u plodu prođe sve razvojne faze, potpuno razvijena gusjenica napušta plod i traži mjesto kukuljenja na stablu i granama ispod stare kore.

Već krajem mjeseca juna početkom jula pojavljuju se prvi leptiri durge generacije ali masovni let počinje oko polovine jula, a let leptira zatim traje u prvoj dekati mjeseca avgusta do polovine tog mjeseca. Ženke druge generacije odlažu jaja često na plodove, a rijetko na listove ili grančice. Nakon kratkog vremena, budući da su više temperature, već za 5-7 dana iz jajeta izlaze gusjenice i ubušuju se u već krupne plodove. Nakon što se gusjenice potpuno razviju one napuštaju plodove dok su još na stablu ili rjeđe kad plod padne na tlo. Gusjenice traže pogodno mjesto za kukuljenje u zaklonu kore na grani ili deblu.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

ODLIČNA IDEJA – Napravite saksije od plastičnih flaša

Kako napraviti saksije od starih guma

Evo kako da produžite vijek glinenim saksijama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI