Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaKako napraviti tečno đubrivo od maslačka i insekticid - Recept i primjena

Kako napraviti tečno đubrivo od maslačka i insekticid – Recept i primjena

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tečno đubrivo od maslačka i insekticid – Maslačak je bogat kalijumom, koji je neophodan za mnoge biljke, a sadrži i bakar. Izuzetno dugačak korijen koji posjeduju maslačak, pribavlja iz zemlje dragocjene minerale i druge hranljive sastojke. Mnogi ga smatraju za korov. Ali ako ga samo izvadite ili uništite, bacili ste besplatno đubrivo bogato hranljivim sastojcima. Prihrana koja se pravi od maslačka je nevjerovatno korisna.

Korist od maslačka

Ne samo da možete da ga jedete kao nježno mlado povrće u rano proljeće, već i kasnije u sezoni krupnije listove, pa i korijen možete osušiti i koristiti na čaj. Čvrsti zeleni pupoljci maslačka su jestivi, a zreli, potpuno otvoreni cvjetovi mogu se koristiti za sirup – Kako maslačak čisti jetru i pluća: Narodni lijek koji se pravi sada! /RECEPT/. Čak se i mliječni sok istisnut iz biljke lokalno koristi za uklanjanje bradavica. Ako ne koristite maslačak za jelo, nego ga smatrate korovom, vjerovatno razmišljate da ga iskorijenite i uništite. Ne činite to! Potrudite se da ih izvadite iz zemlje, a zatim pretvorite u tečno đubrivo od maslačka.

Kako napraviti đubrivo od maslačka

Đubrivo napravljeno od đubriva maslačka zahtjeva vrlo malo truda i malo vremena. Uklanja se maslačak iz dijela vrta u kome ga ne želite imati, a dobijate hranljivu prihranu za njegu povrća i cvijeća.

Za pravljenje tečnog đubriva od maslačka nabavite veliku kantu s poklopcem. Stavite maslačak u kantu, zajedno sa korijenjem. Potom sipajte vodu. Na 1 kg maslačka ide 4 l vode. Pokrijte kantu poklopcem i ostavite 3 nedjelje. Proces fermentacije zavisi od spoljne temperature. Ako je toplo biće brže gotovo, a ako je hladnije biće sporije. Znači, za 2-4 nedjelje biće gotovo. Miješajte smjesu redovno. Ova mješavina poslije nekog vremena ima neprijatan miris, pa je to razlog za poklopac na kanti. Prolazi kroz proces fermentacije, te sigurno ne miriše na ruže. Neprijatan miris znači da će da djeluje.

Poslije predviđenih 3 nedjelje, procijedite ovu mješavinu kroz gazu ili najlonke. Time dobijamo tečno đubrivo i odbacujemo čvrste materije.

Upotreba

Da biste koristitli ovo tečno đubrivo od maslačka, potrebno ga je razblažiti u količini 1 mjera đubriva na 10 mjera vode. Onda ga možete samo sipati oko korijena ili koristiti za folijarno prskanje, dakle po listovima. Pogodno je za prihranu, naročito za povrće i cvijeće. Ako ga koristite za povrće, nemojte ga prskati na povrće koje je sazrelo za berbu.

Insekticid od maslačka

Insekticid od maslačka se priprema od 200 do 400 g isjeckanog korijena ili 400-600 g isjeckanih svježih listova. Ova masa odstoji 2-3 časa u 10 l tople vode (temperatura vode ne smije da prijeđe 40ºC), procijedi se i odmah koristi. Poželjno je dodati eko sredstva za pranje posuđa, jer se tako sredstvo duže zadržava na biljkama. Prvo tretiranje se obavlja prilikom otvaranja pupoljaka, a drugo odmah poslije cvjetanja.

Izvor: lekovitebiljke.com

PROČITAJTE:

Evo kako MASLAČAK možete koristiti u protiv PLAMENJAČE

Listovi maslačka – Proljetna salata koja je puna vitamina

Čaj od maslačka – Zašto treba da ga pijemo?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI