Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaNE BACAJTE LJUSKE OD JAJA - Napravite sjajno đubrivo za vaše biljke!

NE BACAJTE LJUSKE OD JAJA – Napravite sjajno đubrivo za vaše biljke!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljuske od jaja sadrže preko 30 % kalcijuma. Približno svaka ljuska daje oko 4 miligrama kalcijuma. Pored kalcijuma sadrže i magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum i oko 5 % organske materije koja je od velikog značaja za kvalitet zemljišta. Organska materija nalazi se u opni koja ostaje na ljusci u obliku proteina i značajan je izvor azota. Ukoliko ne perete ljuske od jaja, sadržaj organske materije može biti i veći.

Značaj ljuski od jaja

Upravo zbog visokog sadržaja kalcijuma ljuske se mogu koristiti kao odlično sporodjelujuće đubrivo. Tokom razlaganja u zemljištu oslobađa se kalcijum koji spada u značajna hraniva za vaše biljke. Osim toga, kalcijum reguliše pH vrijednost zemljišta i smanjuje njegovu kiselost.

Optimalna pH vrijednost za veći gajenih biljaka kreće se u rasponu od 6,0-7,5 pH. Rekacija zemljišta na biljke može uticati direktno ili indirektno. Direktan uticaj odnosi se na dejstvo slobodnih H+ (pH < 4) i OH- (pH > 9) jona. Visoka koncentracija i jednih i drugih jona djeluje toksično na korijen biljaka, što se negativno odražava na proces ishrane biljaka. Indirektan uticaj odlikuje se djelovanjem pH vrijednosti na rastvorljivost ili taloženje pojedinih jedinjenja u zemljištu. Ovim procesima pojedini elementi postaju nedostupni za biljke.

Kao što je pomenuto, u ljuskama se nalazi i određena količina natrijuma, koji u većim koncentracijama može biti štetan pa treba voditi računa ukoliko se dodaje veća količina ljuski. Ovo je posebno važno ukoliko se ljuske dodaju kompostu.

Kako sakupljati ljuske od jaja

Ljuske od jaja najbolje je sakupljati u otvorenoj posudi. Kako se posuda popunjava, mrvite ih rukama kako bi napravili dodatno mjesto i to ponavljajte dokle god posudu u potpunosti ne napunite.

Ljuske ne morate prati ali ukoliko se plašite da će se pojaviti neprijatan miris, operite ih pod mlazom vode. Inače ljuske od jaja koje nisu oprane imaju veći sadržaj organske materije. Negativna strana je što njihov miris privlači glodare, pa imajte to u vidu ukoliko vam je bašta na području bogatom glodarima.

Dobro bi bilo da posudu sa ljuskama držite na sunčanom mjestu. Na ovaj način, sunčevi zraci obezbjediće prirodan način sterilizacije ljuski jer toplota i zračenje smanjuju opasnost od kontaminacije salmonelom.

Ljuske od jaja kao đubrivo

Kao što je već rečeno, ljuske jaja su odličan izvor kalcijuma. Međutim, zbog sporog razlaganja biće porebno nekoliko mjeseci da on postane dostupan biljkama. Kako bi ubrzali njegovo razlaganje, ljuske morate što bolje usitniti prije primjene. Najbolje bi bilo usitniti ih u fini prah, međutim u kućnoj varijanti može poslužiti i električni mlin za kafu. Takođe, možete koristiti avan i tučak da ručno usitnite ljuske.

Usitnjene ljuske od jaja možete dodati na dno rupe prilikom sadnje ili ih razbacati po površini zemljišta. Ljuske možete i zaorati nakon što ih pospete po površini zemljišta kako bi ubrzali razlaganje. Na ovaj način ćete objezbediti i da se kalcijum oslobodi u zoni korijena biljaka. Dodavanje ljuski u zemljište najbolje je uraditi na jesen. Na ovaj način vremenske prilike tokom zime pospješiće njihovo razlaganje i učiniti dio kalcijuma dostupnim u proljeće prilikom kretanja vegetacije. Dodatnu količinu ljuski možete dodati i početkom godine tj. na proljeće.

Paradajz, paprike i plavi patlidžan su među vrstama kod kojih će primjena ljuski od jaja imati najviše efekta. Pored toga, ukoliko ste ljubitelj cvijeća, jorgovan je jedna od vrsta koja će imati dosta koristi od dodavanja ljuski.

Ljuske u kompostu

Ljuske od jaja možete dodavati u kompost. Naravno treba imati u vidu da im treba nekoliko mjeseci da se u potpunosti razgrade. Ipak, ukoliko ih dobro usitnite, mogle bi biti dobar izvor kalcijuma i uticati na regulaciju kiselosti humusa. Pored kalcijuma, ne treba zanemariti ni organsku materiju iz ljuski. Treba voditi računa da se u ljuskama nalazi i natrijum pa ukoliko dodajete veću količinu ljuski u humus može doći do povećanja njegove koncentracije što može imati negativne posljedice.

Izvor: agroavantura.com

PROČITAJTE:

Kako najbrže osloboditi kalcijum iz ljuski od jaja?

Ne bacajte ljuske od bijelog luka, evo zašto

Ljuske od krompira za bogat rod ribizle

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI