Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoVrijeme je za presađivanje - Evo kako da ZAŠTITITE BANANU od mraza

Vrijeme je za presađivanje – Evo kako da ZAŠTITITE BANANU od mraza

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Banana je biljka koja zahtjeva topliju klimu, ali to ne znači da ne može da se gaji u našim uslovima. Mnogi je gaje vrlo uspješno, a sada je pravo vrijeme za njeno presađivanje u veću saksiju. Saznajte zašto bi trebalo gajiti bananu i kako pravilno i sugurno da je presadite.

Bananu možete vrlo uspješno da uzgajate u saksiji. Potrebno je da joj obezbijedite dovoljno sunca, dosta vlage i jako hranljivu zemlju. Dok je lijepo vrijeme može da vam stoji u bašti, dvorištu, na terasi… Kada nastupi hladniji period treba je unijeti u toplu prostoriju.

Pročitajte: Savjeti za gajenje banane u dvorištu ili bašti

Zašto bi trebalo da gajite bananu?

Vjerovali ili ne, dokazano je da ljudi dijele oko 50% DNK sa bananama. Ne samo da su zdrave, već imaju i ljekovita svojstva. Naravno, to imaju banane koje nisu tretirane raznim hemijskim sredstvima, a ako je sami gajite, osim što je lijepa dekoracija, imaćete sigurno zdravu biljku koja vam može mnogo pomoći.

Banane mogu poboljšati raspoloženje jer sadrže aminokiselinu, triptofan i vitamin B6 koji pomažu tijelu da proizvodi serotonin. One takođe mogu pomoći da smanjite krvni pritisak, a zaštitiće vaše srce zbog visokog sadržaja kalijuma i niskog sadržaja soli.

Od banana možete napraviti sjajan balzam koji pomaže obnavljanju suve i oštećene kose.

Zahvaljujući ulju, kora od banane ima široku primjenu u alternativnom liječenju. Ukoliko istrljate ubod komarca sa unutrašnjom stranom kore od banane ubod će prestati da vas svrbi i neće se upaliti. Takođe manje posjekotine i opekotine možete uspješno sanirati jer će smanjiti oticanje i sačuvati ranu da se ne zarazi. Pored toga, postoje tvrdnje da kora od banane može da vam izleči glavobolju ukoliko je trljate po čelu.

Ukoliko do sada niste gajili bananu, a želeli biste, toplo preporučujemo da pročitate članak – Kako da gajite bananu bez obzira gdje živite. Tu ćete saznati detaljno kakve uslove biljka traži i kako da joj to obezbijedite.

Kako pravilno presaditi bananu?

Banana dosta brzo raste, te je treba češće presađivati. Kada presađujete bananu koristite uvijek duplo veću saksiju od prethodne. Odmah da naglasimo da to nije po standardu za presađivanje koje glasi da saksija treba da bude 5 cm šira od prethodne, ali za bananu važe druga pravila jer ona ima veoma jak korjenov sistem.

Kao supstrat možete koristiti dobro zgoreli stajnjak izmiješan sa zemljom ili neko drugo organsko đubrivo.

U novoj saksiji obavezno postavite na dno drenažni sloj koji može biti od kamenčica ili stiropora jer banana zahtjeva obilno zalivanje ali ne voli da se voda zadržava. Kako bi višak vode oticao drenažni sistem na dnu saksije je neophodan.

Kada stavljate bananu u novu, veću saksiju, vodite računa da biljka bude zasađena na istom nivou, odnosno da je previše ne zatrpate sa zemljom. To ćete postići tako što ćete na dno saksije (nakon kamenčica) staviti sloj zemlje, pa tek onda biljku i zemlju oko nje. Tako ćete odići biljku u novoj saksiji i omogućiti korenu da se razvija i naniže, a ne samo sa strane.

Pročitajte: Ne bacajte koru od banane – Naučite kako da je pametno iskoristite

Preporuka stručnjaka je da se nakon presađivanja na površinu zemlje doda sitan kvarcni pijesak. On će tokom zalivanja prodrijeti u dublje slojeve i omogućiti bolju propusnost zemlje. To znači da se pri zalivanju voda sigurno neće zadržavati već će se napraviti vlažna sredina, baš onakva kakva je i potrebna banani.

U zatvoren prostor banana se unosi prije nego što nastupi mraz, a važno je da je smjestite u prostoriju koja je topla. U zimskim periodima banani su potrebni samo zalivanje 2 puta mjesečno i provjetravanje.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI