Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVrijeme je da zaštitite usjeve krompira od moljca, plamenjače i crne pjegavosti

Vrijeme je da zaštitite usjeve krompira od moljca, plamenjače i crne pjegavosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na našim područjima, usjevi krompira se nalaze u različitim fazama razvoja u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta, vremena sadnje i intenziteta napada prouzrokovača bolesti. Registruju se faze  od sazrijevanja ploda do početka žućenja cime.

Na feromonskim klopkama registruju se povećani ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella).

Krajem ove nedelje očekuje se značajno povećanje brojnosti zbog preklapanja leta leptira druge i treće generacije. Ulazimo u rizičan period za zaštitu krompira od ove štetočine.

U periodu kada cima počinje da mijenja boju, a registruju se visoke brojnosti moljca na klopkama, preporuka je da se pored agro-tehničkih sprovedu i hemijske mjere kontrole.

Proizvođačima se preporučuju sljedeće mjere zaštite krompira od krompirovog moljca

  • Održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se spriječilo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola.
  • Čim dođe do propadanja cime obavezno treba vaditi krompir. Nikako ne treba ostavljati krompir na parceli izložen napadu moljca.  Nakon vađenja, krompir treba  čuvati u  skladištima  u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C). Skladišta krompira trebalo bi da na  svim otvorima budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se spriječio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca. Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već unositi u skladišta koja su dobro obezbjeđena.
  • Na parcelama gdje se krompir neće uskoro vaditi, preporučuje se primjena  hemijskih mjera zaštite. Proizvođačima se preporučuje primjena nekog od insekticida: Nurelle D, Callifos Super, Despot (hlorpirifos+cipermetrin) 0,9 l/ha (karenca 21 dan). Međutim, zbog zabrane korišćenja aktivne materije hlorpirifos u zemljama EU (MDK (MRL) = 0,01 mg/kg , Izvor – Baza pesticida EU, koju možete pogledati ovde), proizvođačima koji su orjentisani ka izvozu se preporučuje primjena nekog od insekticida: Cipkord, Notikor, Crna mamba (cipermetrin) 0,3 l/ha (karenca 14 dana).

Vizuelnim pregledima usjeva registrovano je prisustvo simptoma prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophtora infestans) i prouzrokovača crne pjegavosti krompira (Alternaria solani). U narednom periodu najavljene su padavine koje mogu stvoriti povoljne uslove za razvoj i dalje širenje ovih patogena.

U usjevima krompira sa kasnim sortimentom koji se neće vaditi narednih mjesec dana i gde još treba sačuvati lisnu masu, preporučuje se primjena fungicida:

Kardinal plus (fluazinam + propamokarb-hidrohlorid) 2 l/ha (karenca 7 dana).

Izvor: PIS

PROČITAJTE:

Šta je uzrok pozelenjavanja krompira – Može biti štetno i za ljudsko zdravlje!

Gdje i kako čuvati mladi krompir?

Kada je pravo vrijeme za vađenje krompira?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI