Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVodič za zimsko malčiranje - Zaštitite korijenje biljaka od hladnoće

Vodič za zimsko malčiranje – Zaštitite korijenje biljaka od hladnoće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za mnoge baštovane, malč je uobičajen u baštama i dvorištima kao i same biljke koje uzgajamo. Na kraju krajeva, pokrivanje zemlje pokrivačem od malča jedan je od najlakših i najbržih načina da zaštitite i obogatite ljepotu i zdravlje vaših biljaka, kao i cjelokupnog pejzaža.

Međutim, razlozi zbog kojih malčiramo i vrsta malča koji koristimo često variraju u zavisnosti od godišnjih doba. A zimska sezona uvijek dolazi sa svojim skupom zahtjeva i pravila.

Baštenski malč koji se primjenjuje tokom vegetacije ima mnoge prednosti koje uključuju suzbijanje korova zajedno sa održavanjem tla hladnim i očuvanjem vlage kako se približavaju topliji dani ljeta. Još jedna ogromna prednost je dodata organska materija koja se razlaže u oblik đubriva pogodan za biljke. Ali glavni cilj zimskog malča je da zaštiti korijenje biljaka od napada jakih smrzavanja i ekstremnih temperatura.

Odličan malč za zimu uključuje komadiće od kore, isjeckanu koru, slamu, zimzelene grane i druge labave organske materijale grube teksture.

Pročitajte: Malčiranje smanjuje potrebu za zalivanjem

Zašto malčiranje treba primijeniti i zimi?

Tokom zime svako tlo koje ostane golo nailazi na fluktuaciju temperature koja stvara kretanje. I to kretanje može dovesti do toga da se mnoge male ili plitko ukorijenjene biljke izbace iz zemlje, izlažući tako njihove krune i/ili gornji korjenov sistem štetnom smrzavanju.

Listopadne biljke kojima nedostaje zimski malč takođe mogu biti ranjive na oštećenja tokom zime tokom kratkog toplog perioda. Rastuće temperature mogu prerano prekinuti ciklus mirovanja, izazivajući nježni, novi rast usred zime. Biljka se tada izlaže i čini ranjivom na zimsko odumiranje kada se vrati zimska hladnoća i mraz ili smrzavanje prekriju zemlju.

Pravi malč koji se primjenjuje za malčiranje zimi može pomoći u održavanju stabilne temperature zemljišta, štiteći tako biljke od ekstremnih temperatura. To je zato što zimski malč djeluje kao izolacioni pokrivač koji obezbeđuje zaštitnu barijeru između zemlje i vazduha.

Pravljenje dobrog zimskog malča za malčiranje

Najbolji malčevi za zimu su materijali donekle grube teksture koji obezbjeđuju izolacionu zaštitu dok i dalje omogućavaju protok vazduha i vode. Na primjer, rastresiti materijali kao što su slama ili sijeno zajedno sa borovim ili zimzelenim granama i drugim vlaknastim organskim malčevima štite biljke i izoluju tlo bez sabijanja pod teretom snijega ili leda.

Usitnjeno lišće i kompost obezbjeđuju dobar zimski pokrivač za trajnice i lukovice jer ove biljke mogu lako da proguraju materijal u proljeće. Borove iglice najbolje funkcionišu kao zimski pokrivač za ukrasne gredice i žbunje. Slama je jeftin, lagan izolator i odličan zimski pokrivač za gredice sa povrćem i jagode. I komadići kore dobro djeluju oko drveća i žbunja.

Malč od isjeckanog lišća i komposta takođe obezbjeđuje hranu za kišne gliste, mikrobe i druga korisna stvorenja koja žive u zemljištu. Čak i drvenasti organski materijali kao što su slama, borove iglice, ljuske oraha i komadići kore koji se koriste kao malč će obezbijediti hranu za gljive i mikroorganizme koji jedu ugljenik koji razgrađuju materijal, poboljšavajući strukturu zemljišta i isporučujući vrijedne hranljive materije biljkama za predstojeću baštovansku sezonu.

Kada primijeniti malčiranje?

Da biste bili sigurni, sačekajte do prvog teškog ili ledenog mraza prije nego što nanesete zimski malč, navodi se na sajtu Oregonlive. Potencijal za oštećenje ili smrt biljke povećava se kako temperatura pada ispod nule. Drugi faktori koji dolaze u igru uključuju vrstu biljke i tkiva koja su izložena, kao i dužinu trajanja mraza ili smrzavanja, prisustvo ili nedostatak oblaka i količinu vlage koja se nalazi u vazduhu.

Prerano malčiranje, u najmanju ruku, može izazvati nepotreban stres i oslabiti biljku, čineći je tako ranjivijom na buduće mrazeve. Ali takođe može produžiti mirovanje biljaka i podstaći novi rast koji će ubiti predstojeći jak mraz. Štaviše, miševi se često sklanjaju za zimu ispod malča. Čekanje na malčiranje do prvog jakog mraza odvratiće miševe jer će oni već obezbijediti toplo mjesto na drugom mjestu gde će se skloniti i prezimiti.

Pročitajte: Malč – Njegove vrste i prednosti njegove primjene

Kako aplicirati malčiranje?

Kada nanosite malč, uvijek ostavite zonu bez malča od nekoliko centimetara oko biljaka. Malčirajte 7-10 cm od osnove grmlja i 15 do 30 cm od osnove drveća. Količina malča za nanošenje zavisi od vrste malča koji se koristi, kao i od vaših uslova uzgoja. Dobro pravilo je da nanesete sloj od 5-10 cm kada koristite m fine teksture materijale kao što su isjeckano lišće i kompost, i odlučite se za debljinu od 7 do 15 cm za materijale grublje teksture kao što su iver i slama.

Organski malč će se na kraju slegnuti i razgraditi – neki brže od drugih. Međutim, zimski malč se često uklanja kada prođe sva opasnost od jakog mraza. U zavisnosti od vrste zime i mjesta gdje živite na sjeverozapadu, to može biti već u martu ili čak krajem maja.

Slama, sijeno, isjeckano lišće i drugi materijali koji se lako razlažu često se mogu ostaviti na mjestu, posebno kada njihove lagane i labave teksture omogućavaju lukovicama i novogodišnjim trajnicama da lako prođu. Samo imajte na umu da svaki zimski malč koji ostane na mjestu može odložiti zagrijavanje tla u proljeće. Međutim, često je najbolje ukloniti zimski malč u krevetima sa povrćem i na drugim mjestima gdje će biljke imati koristi od ranog zagrijavanja proljećnog zemljišta.

Sedam obaveznih opcija za malčiranje za zimu

Evo liste organskih zimskih malčeva i njihovih karakteristika za malčiranje.

Komadići od kore

Izdržljiv, atraktivan, sporo se raspada i ostaje na mjestu; obično dostupni usitnjeni ili isjeckani. Izbjegavajte strugotine ili isjeckanu koru od drveta tretiranog pritiskom.

Ljuske orašastih plodova

Oštre ivice mogu inhibirati aktivnost puževa i puževa. Sporo se raspadaju i veoma su ukrasne; dostupnost je donekle ograničena.

Borove iglice

Najbolje su kao zimski malč za ukrasne gredice i žbunje, i odlične za ukrasne biljke koje vole kiselinu i sitno voće. Zadržavaju vlagu, lagan, izdržljive su, sporo se raspadaju i opojno mirišu.

Pročitajte: Koji su nedostaci malčiranja?

Zimzelene grane

Ovaj lagani i lako prenosivi zimski pokrivač je idealan izolator za malčiranje nježnog žbunja; može se koristiti i kao izolacioni omotač za nježne žbunje. Izoluje biljke bez sabijanja pod težinom snijega. U rano proljeće uklonite grane.

Isjeckano lišće

Pruža dobar zimski pokrivač koji se brzo raspada. Pogodno za malčiranje ukrasnih i povrtnih gredica. Usitnjavanje listova prije nanošenja će spriječiti matiranje i pomoći da se malč zadrži na mjestu.

Slama

Ukrasna vrijednost ovog jeftinog, laganog izolatora je niska. Kao takav, najbolje se koristi za malčiranje leja sa povrćem, sprječavanje erozije tla i izolaciju grmlja.

Sijeno

Sadrži slične karakteristike i primjenu kao slama, iako sijeno može sadržati sjeme korova.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI