Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako i od čega se kuvaju pihtije?

Kako i od čega se kuvaju pihtije?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pihtije, hladetina, pača, sulc ili lučenje je jelo koje volite ili ne volite. Idealno je za zimske dane. Kada je jednom pripremite obezbijedili ste ukusan obrok za duže vrijeme.

Može da se pravi od juneće ili goveđe glave, nogu, piletine, svinjskih nogica i ušiju, raznih vrsta ribe. U današnje vrijeme je popularna sa mesom peradi, kunića, divljih životinja, ali i povrćem, gljivama, kukuruzom ili voćem.

Kada je gotovo kuvanje?

Koriste se dijelovi koji imaju kosti, tetive i hrskavice, a izbjegava masno meso. Stave se u hladnu vodu i kuvaju dok se ne počne stvarati pjena koja se odstrani. Kada se pjena prestane stvarati dodaju se začini i povrće kao što su lovor, korijen peršuna, pastrnaka i/ili mrkve, zrna bibera, čenovi bijelog luka, manje glavice crvenog luka, soli, kriškice limuna. Izbor začina i povrća zavisi od vašeg ukusa. Kuvanje se odvija na laganoj vatri, a dužina trajanja ovisi o izboru sastojaka, navodi Agroklub.

Pročitajte: Da li su pihtije i želatin zdravi- Spas za kosti, hrskavicu i zglobove?

Dijelovi životinja treba da su tako skuvani da se kosti same odvajaju, a tekućina da ispari na pola. Kada je kuvanje završeno skine se šerpa sa šporeta i pusti da se sadržaj prohladi. Na površini se izdvaja masnoća koju uklanjamo.

Dekorisanje povrćem i jajima

Nakon toga se tečnost procijedi, a povrće isiječe u dekorativne oblike. Možemo dekorisati sa isječenim tvrdo kuvanim jajima. Od životinjskih sastojaka se odvoje kosti, a zatim ih isiječemo. Sve se poreda u posudu, prelije tečnošću i ostavi hladiti.

Možete raspodijeliti u manje zdjelice i kalupiće, dovoljne za jedan obrok, onda na tanjiru ukrasiti listom peršuna, crvenom mljevenom paprikom i sl. Čuvajte u frižideru, ali potrošite u idućih nekoliko dana.

U narodu postoji izreka: “Koliko kuća, toliko i recepata za dobru hladetinu.”

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI