Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVodič za uspješno gajenje različitih sorti pasulja

Vodič za uspješno gajenje različitih sorti pasulja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gajenje pasulja – Pasulj je namirnica koja se često koristi u našoj ishrani. Pored toga što je veoma hranljiv, on je i lak za pripremu. Može se kupiti u prodavnicama i cijena mu nije visoka, pa ga svako može priuštiti. Međutim, postoji jedan problem.

Naime, domaćice koje pripremaju pasulj često se susreću sa problemom neujednačenog kuvanja zrna istog pasulja. To svakako dosta utiče na kvalitet spremljenog jela. Često je razlog mješanje roda pasulja iz nekoliko različitih godina, ili mješanje različitih sorti iste boje zrna.

Da biste spriječili ovaj problem, najbolje je da sami proizvedete pasulj u svojoj bašti. Tako ćete biti sigurni da imate prvoklasno zrno svježeg pasulja.
Gajenje pasulja može biti vrlo lako – potrebno je samo odabrati željenu sortu pasulja. Za visoke sorte potrebna je potpora i više vode, ali se zato dobijaju veći prinosi. Niske sorte je lako gajiti i dosta su otporne, a mogu dati raznolike boje ili oblike zrna.

U zavisnosti od toga da li je plod pasulja mahuna kao kod boranije, zeleno krupno zrno, ili je sušeno zrno, izdvajamo nekoliko različitih sorti pasulja koje možete gajiti u vašoj bašti.
Za visoke sorte potrebna je potpora i više vode, ali se zato dobijaju veći prinosi. Niske sorte je lako gajiti jer su dosta otporne.

Visoki pasulji

Visoki bijeli pasulji, kao što su tetovac ili krupnozrni pasulj, imaju krupno zrno i najčešće se koriste u našoj kuhinji. Prije nego što posadite ovu vrstu, potrebno je da obezbjedite pritke ili sličan oslonac za njegov rast.

Za njihovo gajenje potrebno je obezbjediti kvalitetnu zemlju i često ga zalivati. Visoki bijeli pasulji mogu se brati više puta. Najčešće im je zrno zeleno ili sušeno.
Visoki pasulji, kao što su pasulj šarenog zrna, trešnjevac ili crni krupnozrni pasulj, spadaju u sorte koje se rjeđe gaje u našoj zemlji. Karakterističnog su izgleda i posebnog ukusa, a često se koriste za spremanje specifičnih jela ili kao dekorativne biljke. To su uglavnom autohtone gajene sorte.
Visoki pasulji sitnog zrna su gradištanac ili pasuljica, kao i sorte pasulja visokoprinosnih hibrida ili stare sorte, koji su se nekada gajile združeno sa kukuruzom (jerusalimski, sivček, venecija…).

Niski pasulji

Niski pasulji bijelog krupnog i srednje krupnog  zrna, kao što su tetovac ili gradištanac, na malim površinama mogu davati velike prinose. Biljke su jake i otporne na sušu i bolesti.

Nema potrebe za osloncem u toku rasta. Zrno može biti zeleno i sušeno. Krupnozrne sorte su: panonski tetovac, gradištanac, bjelko, maksa, balkan, a sitnozrni su: biser, galeb itd.
Niski pasulji obojenog zrna se ne koriste toliko kao pasulji bijelog zrna. Lakše se gaje i po pravilu daju bolje prinose. Mogu se koristiti kao zeleno ili kao sušeno zrno. Robusniji su, biljka je jaka i rađa mahune sa po 6 do 10 zrna.

Tu spadaju sorte sa žutozelenim zrnom – sremac, slavonac, kuružar… zatim, one sa braon zrnom –  zlatko, meksikanac, i one sa šarenim zrnom – niski trešnjevac, kao i mnogobrojne autohtone sorte.

Izvor: Agromedia

PROČITAJTE:

Crni pasulj – Njegov značaj i upotreba

Najpoznatije vrste pasulja i njihove karakteristike

Kako da vam pasulj dobro rodi?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI