Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaVodeni ekstrakt kore divljeg kestena, čaj i mast

Vodeni ekstrakt kore divljeg kestena, čaj i mast

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Primarni aktivni sastojak pronađen u ekstraktu divljeg kestena je escin. Čini ga smjesa triterpenskih saponina kojih ima u dosta u smeđoj ovojnici ploda te nešto manje u drugim dijelovima biljke.

S obzirom da se saponini pjene, pjenušavi ekstrakt iz sjemena divljeg kestena se nekada koristio za pranje osjetljivih tkanina od svile i vune. Saponini divljega kestena sprječavaju nakupljanje tekućine u organizmu te pozitivno djeluju na vene.

Dokazana su pozitivna djelovanja escina te se divlji kesten koristi kao pomoć u terapiji vena i kapilara jer smanjuje oštećenja kapilara, jača njihove stijenke i štiti od edema. Osim escina, neke od aktivnih komponenti u plodu divljeg kestena su flavonoidi i tanini, a osim toga sadrži i škrob, šećer, ulja i vitamine.

Pročitajte: Šta sve možete raditi sa divljim kestenjem

Vodeni ekstrakt kore divljeg kestena

Jedna supena kašika usitnjene kore divljeg kestena se prelije s 2 dcl vode te se ostavi da se namače 12 sati i tada se procijedi. Usitnjena se kora može preliti i vrućom vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji 1 sat te tada procijediti. Pije se u gutljajima dvije do tri šolje čaja od ekstrakta na dan.

Mast

200 g svinjske masti (loja) se rastopi te se polako ulijeva 1 dcl alkoholnog ekstrakta kore divljeg kestena uz miješanje. Čim alkohol izlapi pripravak se makne s vatre i ohladi. Oboljela mjesta na koži se mažu više puta na dan ovim pripravkom.

Čaj

S 2 dcl vruće vode se prelije 1 supena kašika (oko 1 g) suvih cvjetova ili listova, ostaviti se da odstoji 5 do 10 min te se tada procijedi. Pije se 2 do 3 šoljice čaja tokom dana u gutljajima protiv kašlja.

Pročitajte: Čaj od kestena – Skuvajte sebi ovaj ljekoviti napitak

Pomoć kod išijasa, upale zglobova i reume

Divlji kesten istuče se, npr. batom za meso, na čistoj dasci te se time napuni tegla do polovne, a do vrha se ulije 96%-tni alkohol. Teglu treba dobro zatvoriti te je ostaviti da odstoji četiri sedmice na suncu ili na toplom mjestu. Nakon toga se procijedi te se s tečnošću, koja se dobije, masiraju bolna mjesta, tri puta dnevno tako dugo dok bolest posve ne prestane.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI