Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeVrijeme je da zaštitite svoje biljke od hladnoće, ali pripazite na jednu...

Vrijeme je da zaštitite svoje biljke od hladnoće, ali pripazite na jednu stvar u kojoj mnogi griješe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stručnjaci savjetuju da dobro pregledate svoje biljke prije nego što ih unesete u kuću i stavite pored ostalih.

Kako se mijenjaju godišnja doba, tako se mijenjaju i potrebe naših biljaka, a većinu njih kad zahladi treba premjestiti sa terase u zatvoreno, ali da li je to dovoljno?

Sobne biljke treba staviti u zatvoreno kad temperatura noću padne ispod 12 stepeni Celzijusa, kaže stručnjakinja za vrtlarstvo, Lindsi Pengborn.

– Većina biljaka voli temperature iznad 15 stepeni, pa imajte to na umu ako svoje biljke tokom jeseni planirate da držate na otvorenom – dodaje.

Pročitajte: GREŠKA KOJA UBIJA CVIJEĆE – Kako pravilno očistiti sobne biljke od prašine

Kad dođe vrijeme da unesete svoje biljke, stručnjakinja Marija Faila kaže da ih prvo treba pregledati i videti da li na njima ima nekakvih štetočina. U tom slučaju treba ih isprati, pa tek onda premjestiti na njihovo mjesto u zatvorenom.

– Obavezno pogledajte i gornju i donju stranu lišća – napominje Marija, dodajući da pažljivo pregledate i stabljike i da uklonite mrtvo i trulo lišće gdje štetočine vole da se skrivaju. Ako primjetite nekoliko insekata, nježno ih uklonite, a ako dođe do zaraze biljke, za suzbijanje štetočina možete koristiti organski insekticidni sprej.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI