Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiŠta sve možete raditi sa divljim kestenjem

Šta sve možete raditi sa divljim kestenjem

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jesen bez kestenja jednostavno nije jesen, a mi vam donosimo interesantne ideje kako da iskoristite divlje kestenje.

Pitomo kestenje obožavamo peći, kuvati, od njega pripremati kolače. Iako nejestivo divlje kestenje može poslužiti u domaćinstvu za mnoštvo korisnih i zabavnih sitnica -piše Herewearetogether blog.

Ukrasi za praznike

Od divljih kestenja možete napraviti jednostavne ukrase za jelku. Jednostavno ih premažite lijepkom pa uvaljajte u šljokice raznih boja i vaši ukrasi su spremni.

Napravite životinjice

Zajedno sa klincima sakupite mnogo kestenja raznih veličina, a zatim kad dođete kući uz pomoć čačkalica sastavljajte razne životinje i oblike. Na veliki kesten pričvrstite mali, a sa zadnje strane zalijepite krila od lišća i dobili ste divnu šumsku vilu.

Za tjeranje paukova

Kestenje otpušta hemikaliju koju pakuvi mrze i zato ih stavite u male posude u kući gde imate paukove i oni više sigurno neće dolaziti.

Za tjeranje moljaca

Ako imate problem sa moljcima koji vam izgrizu odeću ako ona duže vrijeme stoji u ormaru u tome će vam pomoći kestenje. Jednostavno stavite nekoliko kestenčića među garderobu i moljci je više neće gristi.

Igrajte se

Postoji jedna veoma popularna igra koja se zove “conkers”, a igraju je djeca u Velikoj Britaniji i Irskoj. Svako djete uzme po jedan kasten, probuši ga i kroz njega provuče komad vunice ili konopca. Zavežite kraj da se konopac ne bi izvukao. Princip je sljedeći. Uzmite svoj kesten na užetu i njime udarajte protivnikov kesten. Izgubio je onaj čiji se kesten razbije. Da biste kesten učinili izdržljivijim možete ga prokuvati u sirćetu. Djeca će se sigurno zabaviti.

Napravite ogrlicu

Probušite mali kesten kroz njega provucite ukrasnu vrpcu ili lančić i dobili ste zabavnu ogrlicu za vašu djevojčicu.

PROČITAJTE:

Kesten – Ukusna i ljekovita biljka!

Pitomi i divlji kesten – razlika

DIVLJI KESTEN: Mast za vene i hemoroide /RECEPT/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI