Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČaj od kestena - Skuvajte sebi ovaj ljekoviti napitak

Čaj od kestena – Skuvajte sebi ovaj ljekoviti napitak

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čaj od kestena  – I divlji i pitomi kesten imaju svoja ljekovita svojstva. Divlji kesten odličan je u proširenih vena i oštećenih kapilara. Isto tako veoma dobar učinak ima i na hemoroide, reumatizam i raznih vrsta krvarenja. S obzirom da je divlji kesten više korišćen u medicinske svrhe, pitomi kesten koristi se u ishrani. Plodovi pitomog kestena imaju moć da pročišćavaju organizam i samim tim jačaju imunitet. Kesten i izobilju ima vrijedne minerale i vitamine, posebno magnezijum, fosfor, kalcijum, kalijum, kao i većinu vitamina B.

Čaj od kestena

Da bi se pripremio čaj od ploda kestena potrebno je pripremiti 1 kašiku samljevene kore i ploda pitomog kestena, koja se prelije sa 1 kašičicom vrele kipuće vode. To se poklopi i ostavi da odstoji narednih 15 minuta, nakon čega je potrebno procijediti čaj. Pripremljeni čaj od kestena preporučeno je piti od 1 do 2 šoljice u toku jednog dana. Ovaj čaj je veoma efikasan kod povećane prostate, unutrašnjeg krvarenja, kao i kod proširenih vena.

Kestenova kora primjenjuje se kod čišćenja gangrenoznih rana, kao i kod krvarenja iz materice , hemoroida, kao i kod hromičnog kašlja. Tanin je taj bitni sastojak kestenove kore koji joj daje sve te ljekovite moći. Sjeme divljeg kestena koristi se za dobijanje skroba iz kojeg se nakon hidrolazacije u šećer i fermentacije šećera može dobiti mliječna kiselina ili alkohol. Takođe jedan od glavnih sastojaka sjemena kestena je escin koji jača tonus venskih krvnih zrnaca i smanjuje nagomilavanje tečnosti u tkivu. Isto tako ovaj sastojak djeluje protivupalno i ubrzava krvotok, što će takođe spriječiti zakrčenje u venama.

Izvor: cajeviza.com

PROČITAJTE:

Šta sve možete raditi sa divljim kestenjem

Kesten – Ukusna i ljekovita biljka!

DIVLJI KESTEN: Mast za vene i hemoroide /RECEPT/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI