Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiVoćari očekuju velike gubitke - Imat ćemo visoke cijene i loš kvalitet

Voćari očekuju velike gubitke – Imat ćemo visoke cijene i loš kvalitet

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Voćari u Bosni i Hercegovini nakon naglog pada temperatura zraka očekuju ogromne štete na svojim voćnjacima, što će se u ionako neizvjesnom periodu zbog pandemije koronavirusa odraziti na proizvodnju i cijene.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović izjavio je za Klix.ba da su od 1. aprila zabilježene veoma niske jutarnje temperature širom Bosne i Hercegovine, poručivši da je voće u ovoj fazi najosjetljivije.

“Jutros su zabilježene temperature do minus pet stepeni. Trenutno ne možemo znati kolike štete možemo očekivati procentualno. Na pojedinim sortama smo imali čak do 80 posto štete”, rekao je Dojčinović.

Napominje kako će voćari u Bosni i Hercegovini, ali i širom Evrope, imati mali rod i da će ono što budu imali biti lošeg kvaliteta.

“Bit će visoke cijene, ali ni to nije najveći problem za voćare. Za berbu voća i ostale poslove treba dosta fizičke radne snage i bit će problem što će ljudi, uglavnom sezonski radnici, ostajati bez posla”, kazao je on.

Upozorio je kako ćemo ove godine jesti uvozno voće i voće lošeg kvaliteta.

“Sada vidimo šta znači nedostatak naše robe na tržištu. Nema ništa bolje nego kad imamo vlastitu proizvodnju. Stabilnija je cijena i bolji kvalitet… Imamo što imamo, ovo je zadesilo cijelu Evropu”, istakao je Dojčinović.

Predsjednik Udruženja voćara Prijedora Mladen Marjanović izjavio je za Klix.ba da su se temperature u regiji Prijedora jutros kretale od nula do minus tri, što može napraviti ogromne štete.

“Temperature koje padaju ispod minus dva stepena u ovom periodu mogu uništiti voće od 90 do 100 posto. Mi smo imali već 1. i 2. aprila izuzetno niske temperature koje su nanijele velike štete koje se kreću od 70 do 90 posto”, istakao je Marjanović.

Navodi kako će voćari imati problem s jagodom koja je u fazi cvatnje i kako će imati velike štete proizvođači koji ih nisu na vrijeme pokrili agrofolijom.

“Definitivno će voćari s ionako slabim budžetima imati probleme da prežive ovu godinu”, zaključio je Mladen Marjanović.

Voćari se, kako kažu, sada oslanjaju na pomoć države.

Izvor:

PROČITAJTE:

Očajni vlasnici uginulih konja: ‘Neutješni smo, najviše me boli to što se još ne zna ko je kriv’

Podsticaji za poljoprivrednike po NOVIM PRAVILIMA: Najviše novca za povrtare, ratare i voćare

Korona ne obustavlja posao: Voćnjacima i vinogradima nedostaje radnika

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI