Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKorona ne obustavlja posao: Voćnjacima i vinogradima nedostaje radnika

Korona ne obustavlja posao: Voćnjacima i vinogradima nedostaje radnika

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U voćnjacima i vinogradima širom Republike Srpske nisu obustavljeni radovi zbog virusa korona, međutim intenzitet radova u voćnjacima je ipak smanjen zbog nedostatka radne snage, prvenstveno jer radnu snagu u voćnjacima velikim dijelom čine penzioneri.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara u RS, kaže da nije bilo obustave rada u voćnjacima, ali je problem što u voćnjacima uglavnom radi starija populacija.

“Radna snaga je uglavnom starija populacija, penzioneri koji su dobrog zdravstvenog stanja i svi oni imaju 65 i više godina, pa se trenutno zbog donesenih mjera ne smiju kretati i imamo problem”, kaže Dojčinović.

Dojčinović je rekao da su u voćnjacima radna snaga uglavnom penzioneri sa malim penzijama.

“Njima su sada dnevnice dobrodošle i dobro je plaćena. Dnevnice su oko 80 KM, ali sada su čak i do 100 KM”, rekao je Dojčinović.

On kaže da trenutno nema problema za nabavku hemijskih sredstava, ali ako ova situacija sa virusom korona potraje, vjerovatno će doći do problema u nabavci, jer sva zaštitna sredstva dolaze iz uvoza.

“U voćnjacima se trenutno privodi rezidba kraju. Mnogi ljudi su izgubili volju za rad jer je mraz donio ogromnu štetu, pa mislim da ćemo imati problema sa rodom. U našim voćnjacima najviše je zastupljena jabuka, oko 60 odsto”, rekao je Dojčinović.

U vinariji “Runjevac” iz Trebinja kažu da radovi nisu stali kada je u pitanju obrađivanje vinograda.

“Ovih dana smo bili aktivni u poslovima organskog đubrenja, obrađivanja zemlje, oranja i vezivanja čokota za nosive žice, te zatezanja nosivih stubova”, kažu u ovoj vinariji.

Oni ističu da je u Trebinju još stabilno stanje, te napominju da poljoprivreda i vinogradi ne smiju da trpe zbog novonastale situacije.

“Bitno je pripremiti vinograd i zaštititi čokote kako bismo imali što bolji prinos i rod grožđa”, kažu u vinariji “Runjevac”.

Izvor: nezavisne.com

PROČITAJTE:

ObezbIjeđeno preko 38 000 KM za borbu protiv korona virusa

SEMBERIJA: PAKETI ZA MALE POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI