Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKako da prepoznate koji sok ne sadrži dodate šećere

Kako da prepoznate koji sok ne sadrži dodate šećere

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pravilnici o ispravnosti namirnica razlikuju pet vrsta proizvoda koje svi mi zovemo “sok”.

  1. Voćni sok
  2. Koncentrisani voćni sok
  3. Voćni sok u prahu
  4. Voćni nektar
  5. OBP – osvežavajuće bezalkoholno piće

Voćni sok je napitak koji mora biti 100% od voća – svježeg ili smrznutog. Što će reći, da mu se ne smije dodavati ni voda. Voda koja ga čini tečnim mora poticati iz voća. Konzeriviše se fizičkim postupcima (npr. pasterizacija).

Koncentrisani voćni sok je dobijen od voćnog soka iz koga je fizički uklonjen jedan dio vode. Iz onih koji su namjenjeni krajnjim potrošačima voda mora biti uklonjena u količini od najmanje 50%. Konzerviše se fizičkim postupcima.

Voćni sok u prahu je proizvod iz koga je uklonjena cjelokupna količina vode.

Voćni nektar je onaj koji najviše stvara zabunu, a ujedno i najčešći proizvod na rafovima prodavnica. To je vodom korigovan voćni sokk sa učešćem voćnog soka od 25% do 50%. Za korekciju ukusa je dozvoljeno dodavati do 20% meda i šećera ili dozvoljenu količinu zaslađivača. Takođe, dozvoljeno je dodavati i vodu koja ne potiče iz voća. Konzerviše se fizičkim postupcima (npr. pasterizacija).

Jedna od najčešćih fraza koja potrošače dovodi u zabludu je reklama – 100% nektar. Nektar je zapravo pola voćni sok, pola voda + šećer, uglavnom mislimo da je nektar kao pulpa i da je to još bolje od voćnog soka. Proizvođači koji su upotrebili ovaj slogan ništa nisu prikrili, proizvod koji su reklamirali je zaista bio 100% nektar.
Naravučenije: Deklaracije najčešće ne lažu, ali naš um ume da prevari.

OBP – Osvježavajuće bezalkoholno piće je tečni napitak koji se dobija od vode ili mineralne vode, šećera, ugljen-dioksida i aditiva (kiseline, konzervansi, prirodne i veštačke arome, vitamini). Za razliku od ostalih “sokova” on se konzerviše hemijskim sredstvima.

Izvor: ceps.rs

PROČITAJTE:

Šta predstavljaju rupice na petit keksu

NOVA VRSTA JAGODA SA UKUSOM ANANASA

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI