Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDedić: Podrška proljetnoj sjetvi je naša najznačajnija aktivnost

Dedić: Podrška proljetnoj sjetvi je naša najznačajnija aktivnost

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Podrška proljetnoj sjetvi je trenutno naša najznačajnija aktivnost. Javni poziv za općine i gradove je u toku – rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Šemsudin Dedić na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija.

Ministar Dedić naglašava da su prije 20 dana predstavljene mjere za podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, koje su danas uglavnom provedene ili je u toku njihova realizacija. Izmjenama programa i pravilnika ukinuta su određena ograničenja u proizvodnjama.

– Sve one rokove koje smo imali propisana pravilnicima, prologirali smo do kraja aprila a isto tako omogućili svima koji žele da se upišu u registre da to učine – rekao je ministar.

Ističe da je za podršku proljetnoj sjetvi izdvojeno 9,5 miliona KM, te da mjere već daju rezultate jer umjesto 2.000 poljoprivrednika koji su prošle godine koristili poticaje, ove godine to čini 17.000 poljoprivrednika. Ministarstvo uporedo s tim priprema program jesenske sjetve koji će značajno biti efikasniji i bolji.Dedić ističe da je danas isplaćeno oko osam miliona KM za oko 3.000 poljoprivrednika. U narednim danima isplate će biti nastavljene i proizvođači mogu biti sigurni da će imati sredstva za proljetnu sjetvu.

U prošloj sedmici ministarstvo je potpisalo sporazum s Razvojnom bankom i poljoprivrednicima stavili na rapolaganje povoljnu kreditnu liniju.

Na zahtjev Ministarstva poljoprivrede Federalni štab civilne zaštite izmjenio je naredbu za poljoprivrednike o ograničenju kretanja, kako bi neometano mogli obavljati svoje poslove.

Kako je kazao, poljoprivrednici mogu očekivati podršku za sve mjere i aktivnosti koje su planirane, jer će se u sektoru poljoprivrede zadržati budžet kakav je usvojen na početku godine.

Dodao je da zbog ulaganja u oblast mljekarstva, građani FBiH bi imali mliječne proizvode čak i u slučaju potpunog zatvaranja granica.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI