Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoVječita dilema: krečiti ili ne krečiti drveće u proljeće?

Vječita dilema: krečiti ili ne krečiti drveće u proljeće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Naravno, većina voćara već zna: ispravno je krečtiti drveće u jesen . Ali nekvalitetno krečenje može se isprati pod pritiskom jesenjih kiša ili susnježice, a do februara mu neće biti ni traga. Primjećujući to, voćari vjeruju da je moguće obnoviti bjelinu na drveću u aprilu, pa čak i u maju. Nažalost, ova logika je u osnovi pogrešna. 

Glavnim uzrokom bijeljenja drveća smatraju se opekotine od sunca i pukotine od mraza, koje nastaju na kori voćaka i ukrasnog drveća kao posljedica naglih promjena temperature. Tokom dana, deblo se zagrijava, snijeg se na njemu topi, pada u pukotine i nabore, a noću se voda smrzava, trgajući koru. Najčešće se to dešava u drugoj polovini februara ili početkom marta, ali u regijama sa nestabilnim zimskim temperaturama može se desiti i ranije, uključujući i na samom početku zime.

Sloj bijele boje ili krečnog maltera na deblu i skeletnim granama ne samo da odbija sunčevu svjetlost i manje se zagrijava, već i štiti drvo od prodiranja vlage u rupe u kori.

Pročitajte: Kada ponovo zabijeliti (okrečiti) stabla? Ne propustite pravi trenutak!

Da bi se drveće zaštitilo od zimskih ozljeda, bjeli se u kasnu jesen, nakon opadanja lišća, ali prije početka mraza.

Zašto je beskorisno krečiti drveće u proljeće

Kao što ste već shvatili, drveće dobija glavnu korist od krečenja od kraja zime do početka proljeća. U proljeće dolazi vrijeme za druge tretmane namijenjene borbi protiv insekata i bolesti voćaka i ukrasnog drveća.

krečenje stabla
Foto: ogorod.ru

Ako drveće niste bjelili u jesen, ili kreč nije ostao na deblu, ponovno farbanje treba obaviti najkasnije do sredine februara i to samo na temperaturama iznad 5 °C.

Ako to niste uspjeli obaviti u predviđenom roku, a snijeg se otopio i mrazevi se povukli, nema smisla bijeliti drveće. Odgodite krečenje do jeseni.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI