Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKada ponovo zabijeliti (okrečiti) stabla? Ne propustite pravi trenutak!

Kada ponovo zabijeliti (okrečiti) stabla? Ne propustite pravi trenutak!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako propustite trenutak i ne zabijelite drveće na vrijeme, tada u vrtu postoji opasnost od opekotina od sunca. Ali to nije jedini razlog za ponovno krečenje nakon zime.

Želite li da vaša bašta bude zdrava i sa mnogo plodova u proljeće? Da biste to dobili, u jesen morate okrečiti stabla drveća. Iskusni i odgovorni baštovani upravo to rade. A nakon jesenjeg krečenja čekaju do kraja zime da ponove postupak.

Zašto obnoviti krečenje nakon zime

Jesenje krečenje pomaže u zaštiti stabla od mraza i opekotina od sunca, kao i da se riješi patogena i štetočina.

Ali nekvalitetni sastav može se isprati jesenjim kišama ili susnježicom. A do februara od njega neće ostati ni traga.

A u ovom periodu posebno je potrebna zaštita stabla – pomaže u zaštiti od opekotina od sunca koje se pojavljuju s prvim zrakama sunca. Također štiti od ekstremnih temperatura i sprječava pucanje kore.

U periodu kada dnevnu pozitivnu temperaturu naglo zamjenjuje noćni minus i pojavljuju se prvi podmukli zraci sunca, ispostavlja se da drvo nije ni na koji način zaštićeno od njih. Kao rezultat toga, otopljeni snijeg ulazi u pukotine i nabore kore, a zatim se smrzava, kidajući ga.

Pročitajte: Pravi recept za kreč masu

Sloj bijele boje ili krečnog maltera na deblu i skeletnim granama ne samo da odbija sunčevu svjetlost i održava drvo toplim, već i štiti drvo od prodiranja vlage kroz rupe u kori.

Stoga je logičnije ponovo nanijeti kreč ne u estetske svrhe u aprilu ili maju, kako neki vjeruju, već krajem februara, s prvim toplim zrakama.

Kada zabijeliti drveće nakon zime

Prilikom odabira vremena za krečenje, glavna stvar je da ne propustite trenutak kada je dnevna solarna aktivnost već porasla, a noćni mrazevi još nisu prestali.

Obično ovo vrijeme dolazi krajem februara – početkom marta, sa prvim zatopljenjem. To znači da bi drveće trebalo zabijeliti neposredno prije početka ovog perioda, otprilike početkom – sredinom februara. Međutim, uzmite u obzir vremenske prilike u vašem području. 

Drveće se može bjeliti po suvom i vedrom danu, na temperaturi ne nižoj od 5 °C.

Ako to niste uspjeli obaviti u predviđenom roku, a snijeg se otopio i mrazevi se povukli, nema smisla bijeliti drveće. Odgodite krečenje do jeseni.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI