Ponedjeljak, 21 Juna, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVisoke sorte boranije i njihove karakteristike

Visoke sorte boranije i njihove karakteristike

Visoke sorte boranije – Boranija je povrtarska jednogodišnja biljka. U svježem stanju i na razne načine konzervisana ona predstavlja životnu namirnicu velike hranljive vrijednosti.

Visoke sorte boranije

Špargla

Kasna sorta, dosta visoka i puzava. Mahune žute, pljosnate, srednje duge, prave, krute, nježne i bez konaca. Sjeme zagasito braon boje. Srednje krupno. Rast i razvoj mahuna je dosta ujednačen. Tehnološka zrelost traje više od mjesec dana. Odlikuje se dobrim i stabilnim prinosima. Gaji se najviše od svih visokih sorti.

Ruska žuta

Kasnija sorta, visoka i puzava, sa mahunama žute, skoro bijele boje i pri krajevima ljubičasto poprskane, srednje dužine, prave i pomalo povijene, povijene i i na presijeku pljosnate, nježne, krte, bez konaca, čak i u kasnijim fazama razvoja. Zbog ove osobine je veoma cijenjena sorta. Odlikuje se dobrim i stabilnim prinosima i manjom osjetljivošću prema bolestima.

Pročitajte: Lima pasulj – Grašak, boranija, pasulj sve u jednoj sorti

Zelena duga

Kasna i veoma visoka sorta. mahune su zelene boje, prave, duge, malo povijene, na presijeku ovalno-pljosnate, nježne, krte, ali slabije mesnate i bez konaca. Sjeme zagasito braon boje i srednje krupnoće. Daje dobre prinose u povoljnim godinama. Jako je osjetljiva na sušu, a manje na bolesti.

Jerusalimska

Kasna i veoma visoka sorta, naraste preko 2-3 metra. Mahune su voštano žute boje, duge, pljosnate, široke, krte, nježne i bez konaca. Mora se često brati, jer mahune brzo prelaze stadijum tehnološke zrelosti i postaju grublje. Izrazito rodna sorta, sa vegetacijom od oko 100 dana do tehnološke zrelosti.

Pročitajte: Kasna boranija: Savršen izbor za julsku sadnju

Cipro

Izrazito kasna, veoma bujna sorta. Biljke izrastu preko 2 m. Mahune su zelene sa svijetložućkastim prugama, srednje duge, pljosnate, mesnate, bez konca i odličnog ukusa. Dosta je rodna i tražena sorta. Gaji se radi mladih mahuna i zrna, koje se upotrebljava kao rujan pasulj.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Sladoled od ruže

Sladoled od ruže – Prava ljetna poslastica

Sladoled od ruže - Nježne, mirišljave, romantične, inspirativne ruže su simbol svakog oblika ljubavi. Da li možete da ih zamislite kao ključni sastojak za...