Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKasna boranija: Savršen izbor za julsku sadnju

Kasna boranija: Savršen izbor za julsku sadnju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako ljeto napreduje, sve je manje usjeva za toplu sezonu koje ćete moći da posadite. Kasna boranija je jedan od usijeva koji možete posaditi sredinom ljeta i imati berbu za relativno kratak period.

Prilikom sadnje kasne boranije važno je obratiti pažnju na sortu, jer vam je potrebna boranija koja brzo raste i brzo dolazi na berbu. Za ovaj period sadnje najčešće se preporučuju grmolike vrste, jer je njima potrebno manje vremena za razvoj lisne mase.

Postoji mnogo vrsta koje dostižu zrelost za oko 60 dana. Obavezno pogledajte na pakovanju sa sjemenom koliko vremena treba do zrenja. Ako je 60 dana, tom broju dodajte još 10 dana da biste uračunali i skraćivanje dana, odnosno opadanje sunčeve svjetlosti, što utiče i na brzinu razvoja biljke.

Ovdje smo došli do druge važne stvari na koju treba obratiti pažnju, a to je osetljivost boranije na mraz. Zato je važno znati kada je poslednji dan za sadnju.

Možete lako da pronađete ranije vijesti na Internetu kada je bio prvi mraz prošle godine. Zatim oduzmete 70 dana i dobićete odgovor kada je poslednji dan za sadnju ove biljke.

Savjeti za uzgoj kasne boranije

  • Dodajte u zemlju kompost ili stajsko đubrivo, čak i ako ste to uradili u proljeće. To će biljkama omogućiti dobar i brz početak.
  • Zalijte zemlju prije sadnje. Voda će malo ohladiti zemlju, a vlažna zemlja će ubrzati klijanje. Mnoga sjemena neće htjeti da klijaju ukoliko su uslovi prevrući.
  • Ukoliko je previše toplo dodajte jako tanak sloj malča. On će održavati nižu temperaturu tla, kao i vlagu.
  • Redovno zalivajte, ali pustite da se zemlja osuši između zalivanja da sjeme ne bi istrulilo. Nemojte ostaviti zemlju da bude suva duže od jednog dana.
  • Pazite na štetočine i bolesti. U jesen ima više štetočina, a manje biljaka, te su insekti u aktivnoj potrazi za novim biljkama, pa vaša boranija može biti laka meta.
  • Ako vrijeme prije berbe postane hladno, noću zaštitite boraniju prekrivkom. Možete koristiti tkaninu, plastičnu foliju, novine. Ujutro obavezno uklonite prekrivku.
  • Berite mladu boraniju. Ako vrijeme bude pogodno, vaša biljka će da proizvodi plodove sve dok je mraz ne ubije.

Izvor: The Spruce

PROČITAJTE:

Boranija i njene potrebe za vodom – kada i kako zalivati?

Rđa boranije

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI