Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUzgojio glavicu kupusa tešku više od 10 kilograma

Uzgojio glavicu kupusa tešku više od 10 kilograma

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Branislav Jenko, koji je uzgojio glavicu kupusa tešku 10,125 kilograma, osvojio je prvo mjesto na “Futoškoj kupusijadi”.

Drugo mjesto pripalo je Jovanu Ćulumu, koji je uzgojio glavicu kupusa tešku 9,160 kilograma, a treće Aleksandru Haboru sa glavicom kupusa od 7,505 kilograma.

U takmičenju u kuvanju jela od slatkog i kiselog kupusa prvo mjesto pripalo je Klubu penzionera “Branko Ćopić” iz Futoga, drugo Zavičajnom udruženju Janjana, a treće predstavnicima Srednje ekonomske škole “Svetozar Miletić”.

Za posebnu atrakciju “Kupusijade” pobrinula se glavna kuvarica Vinka Zmijanjac pod čijom je komandnom palicom tim od osam kuvarica ove godine savio 3.000 čuvenih futoških sarmi.

Za smjesu je trebalo oko 150 kilograma mesa i oko 450 kilograma futoškog kupusa, uz sve potrebne začine.

Jubilarnu 20. “Futošku kupusijadu” otvorio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je rekao da za njih kupus nije samo poljopriveredni proizvod već ima šire značenje.

“On je simbol dobrog proizvoda, uspešnosti i kvaliteta koji je postao poznat širom Srbije, ali i Evrope. Kada nešto traje 20. godina, to je onda najbolja potvrda o tome koliki kvalitet poseduje”, rekao je Vučević.

“Futoška kupusijada” je jedinstvena manifestacija u Srbiji posvećena autohtonoj sorti kupusa koja se uzgaja jedino u novosadskom naselju Futog.

Izvor: Nezavisne novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI