Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img

Kada i kako orezati ruže?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Često postoje nedoumice rezati li ruže u jesen ili u proljeće. U pravilu u jesen režemo čajevke, grmolike i floribunde u toj mjeri da ih preko zime ne lomi snijeg. To znači da ih jednostavno pošišamo na visinu 40-60 cm, ovisno o grupi.

Pravu rezidbu vršimo u proljeće kad prestane opasnost od niskih temperatura. Način rezidbe ovisi o grupi ruža. Kod svih grupa prvo odstranjujemo tanke i suhe izbojke, a kod starijih grmova režemo stare i odrvenjele izbojke kako bismo ih vremenom ¨pomladili¨ i time spriječili stvaranje velikih panjeva. Kod čajevki ostavljamo izbojke dužine 15-20 cm bez bočnih grana.

Kod grmolikih ruža ti izbojci su nešto duži; 40-50 cm, dok je kod floribundi dovoljno 10-15 cm. Pokrivači tla skoro da se i ne trebaju orezivati. Kod većine pokrivača prikraćujemo samo one izbojke koji se šire na neželjenu površinu, s tim da to možemo napraviti i u tijeku vegetacije. Ruže penjačice trebaju potporanj za rast. Prema vrsti potpornja (mreža, stup, pergola) prilagođavamo i rezidbu.

Posao se svodi na to da ostavljamo jače grane i vežemo ih na potporanj. Prije toga ih prikraćujemo za jednu trećinu kako grm ne bismo preopteretili u rastu i razvoju. Bočne grane na ostavljenim izbojima kod penjačica prikraćujemo na 10-15 cm.

Kod formiranja grma penjačica dobro je izbojke što više vodoravno savijati (ovisno o vrsti potpornja) kako bi grm što prije ispunio prostor. Kod uspravnog položaja grana često nam grm ostane gol čak i metar od zemlje. Zato trebamo ostavljati sve mlade izbojke koji tjeraju iz cijepljenog mjesta. Neki vrtlari smatraju da penjačice uopće ne treba rezati osim rezanja suhih grana.

Time se s vremenom dobivaju ogromni grmovi. Smatramo da penjačice prvih nekoliko godina ipak treba rezati kako bismo formirali grm po želji. Penjačice tipa rambler režemo samo nakon cvatnje. Tada odstranjujemo ocvale izbojke te eventulno prorjeđujemo grm.

Osim standarne rezidbe postoji i rezidba u vegetaciji. Tu se misli na odstranjivanje divljih izbojaka te rezidba ocvalih cvjetova. Divlje izbojke koji tjeraju iz korijena treba iščupati ili odgrnuti zemlju i odrezati ih na mjestu gdje tjeraju iz korijena. Ocvale cvjetove odstranjujemo s 1- 2 lista. Možemo napraviti i oštriji rez; 3-4 lista s ocvalim cvijetom. Tada će nam sljedeća cvatnja malo kasniti, no izbojci će biti duži i cvjetovi krupniji.

PROČITAJTE:

Kako zaštititi ruže preko zime

Sadite ruže u jesen: Jednostavni koraci do savršenog ružičnjaka!

Pepelnica ruže: Kako da zaštite ruže i spriječite ovu bolest

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI