Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUzgoj mrkve na “agril” foliji

Uzgoj mrkve na “agril” foliji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mrkva uzgojena u zaštićenom prostoru može se brati već u aprilu kad postiže visoku cijenu prodavana kao „mlada“ na vezice.

Nakon berbe rane mrkve koja u prosjeku traje oko 20 – ak dana obično se sadi paradajz, paprika ili krastavci koji sađeni sredinom maja daju plodove prije glavne sezone pa u kombinaciji s mrkvom opravdavaju ekonomsku isplativost zaštićenog prostora. Mrkva je dobra pretkultura jer tlo iza nje ostaje rahlo.

PROČITAJTE: Jesenja sjetva MRKVE – Savjeti za uzgoj bez greške

U zaštićeni prostor mrkva se može sijati u februaru. Za što ranije nicanje treba voditi računa da sjetveni sloj bude vlažan a nicanje će se ubrzati ako se posijane gredice prekrije perforiranom PE folijom a u večini slučajeva se to čini netkanim paučinastim materijalom, lutrasil folijom (tzv. „agril“ folijom). Prekrivanjem nekim od ovih materijala postiže se temperatura viša za 2 – 3°C u sjetvenoj zoni a istodobno se čuva vlaga te struktura tla. Pospješenim nicanjem i berba se pomiče na ranije rokove (10 – 14 dana).

Primjena lutrasil folije omogućuje povoljne mikroklimatske prilike za biljke, jer propušta svjetlo (80 – 94 %), vodu, kišu i zrak, a zadržava prašinu i druge nečistoće. Sprječava i negativno djelovanje vjetra na biljke i tlo te onemogućuje napad insekata i virusa.

Lutrasil je UV – stabiliziran i može se koristiti dvije do tri sezone ako se pravilno održava. Osim toga, vrlo je elastičan tako da se njime lako rukuje, a postavlja se lako i jednostavno.

Pritisak lutrasil folije na biljke može se usporediti s pritiskom kapi vode, tako da se folija neposredno postavlja preko usjeva, bez nosača i zatezanja, samo se učvrsti na krajevima kako je ne bi podigao i otpuhao vjetar. Tlo se ispod folije brže zagrijava a noću sporije hladi, tako da su i temperaturna kolebanja manja.

Kapljice vode zbog zalivanja ili kipe polako prolaze kroz pore i ravnomjerno padaju na biljke i zemlju. Zbog toga se ne stvara pokorica, jer se tlo postupno suši. Zračna vlaga polako isparava tako da se ne stvara kondenzacija, a temperatura ispod folije povećava se i do 5 °C. Folija ubrzava proizvodnju povrća za 10 do 30 dana.

Kod uzgoja mrkve na otvorenom najviše se pažnje posvećuje navodnjavanju te zaštiti od korova, bolesti i štetnika.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE:

Mrkva – Plodored, sjetva, uzgoj i vađenje sa polja

Ljubičasta MRKVA – zbog BOJE ima veću ulogu po naše ZDRAVLJE

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI