Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaBakir Biščević kupinovo vino i rakiju prodaje na kućnom pragu

Bakir Biščević kupinovo vino i rakiju prodaje na kućnom pragu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na padinama Majdanskih planina, na lokalitetu Redak, nedaleko od poznate rudarske varošice Ljubije, nalazi se plantaža kupina Bakira Biščevića, koji se godinama bavi proizvodnjom vina i rakije od ove vrste jagodičastog voća, koji su veoma traženi na ovdašnjem tržištu.

Biščević ističe kako je jedan od najvećih uzgajivača kupine na području prijedorske regije, a na ovu vrstu proizvodnje odlučio se nakon što se prijevremeno penzionisao.

“Čovjek u penziji ima dosta vremena, a poljoprivreda me oduvijek privlačila. Riješio sam da počnem uzgoj neke kulture koja nije pretjerano zahtjevna, pa sam se odlučio za kupinu”, ističe Biščević za “Nezavisne”.

Prije desetak godina posadio je prve zasade, a potom je povećavao površinu pod kupinama na zemljištu, koje je, kako ističe, bogato željezom i mineralima, što pogoduje rastu i razvitku ove biljke. Dodaje kako je u početku prodavao svježe plodove, ali da se nakon što je višestruko umanjena njihova otkupna cijena odlučio za vlastitu proizvodnju.

“Već duže vrijeme proizvodim vino i rakiju te ih plasiram na tržište pod svojom etiketom. Protekle godine proizveo sam oko 800 litara vina i 400 litara rakije. Sve sam uspio prodati na kućnom pragu, jer svi koji su oprobali moje proizvode ponovo su mi pokucali na vrata”, ističe Biščević.

Posebno ističe kupinovo vino, za koje nutricionisti imaju samo riječi hvale, jer poboljšava krvnu i opštu sliku cijelog organizma.

U narodnoj medicini se preporučuje protiv anemije i općenito za jačanje organizma, a preporučljivo je da se pije uz obrok. Svoju popularnost duguje kako aromi tako i prisutnosti aktivnih komponenti koje dokazano imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.

Biščević dodaje da vino priprema na potpuno prirodan način, bez upotrebe konzervansa i drugih hemijskih sastojaka.

“Moje vino je čisti lijek, a da bi se proizvelo potrebna su puna četiri mjeseca. Ono se mora svakih sedam dana pretakati, kako bi se na taj način podstakli vrenje i fermentacija. O vinu najbolje govori boja, jer ukoliko se stavlja konzervans, poprima crvenu boju, a pogledajte kakvu nijansu ima moje vino”, objašnjava Biščević.

Kada je u pitanju rakija, odgovorno tvrdi kako je ona od kupine pitkija nego ona koja se proizvodi od šljiva.

Zbog vremenskih prilika koje ove godine zbog mraza i kišovitih dana nisu bile idealne, urod kupine je nešto manji od očekivanog. Biščević objašnjava kako u svom kupinjaku provodi dosta vremena, s obzirom na to da se radovi izvode tokom cijele godine, a u svemu mu pomaže supruga.

“Iako je urod podbacio, plodovi su veliki i kvalitetni, tako da dobrog vina i rakije neće izostati”, kaže ovaj domaćin. Inače, najnovija istraživanja su pokazala kako kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, jer su korisne kao izvori vitamina i minerala, ali i sastojaka koji pomažu u borbi protiv nekih bolesti.

Izvor: nezavisnenovine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI