Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUslovi uspijevanja i proizvodnja brokole

Uslovi uspijevanja i proizvodnja brokole

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Brokola je povrće veoma srodno s karfiolom, za razliku od karfiola na brokoli se osim centralne cvasti razvijaju postupno omanje mesnate cvasti sa bočnim izdancima, koje se postepeno beru.

Uslovi uspijevanja

Prema uslovima uspijevanja ima veoma slične zahtjeve kao karfiol s tim što je čak manje zahtjevna i otpornija prema nižim temperaturama.

Za klijanje i nicanje optimalna je temperatura oko 20ºC, minimalna 5ºC, a maksimalna 35ºC. Minimalna temperatura rasta je 5ºC. Odmah nakon sjetve ili sadnje povoljnije su nešto više temperature: 20 do 24ºC. Rani kultivari, često se još nazivaju i jednogodišnji, ne zahtjevaju niže temperature za zametanje cvijeta.

U povoljnim uslovima vršni se cvijet zameće nakon 20-25 listova. Temperature više od 22ºC mogu produžiti vegetativnu fazu i povećati broj listova do zametanja cvata. Ako više temperature nastupe u vrijeme formiranja cvata, cvatovi su sitniji, brže postaju rahli, a cvjetovi se brže otvaraju.

Proizvodnja brokole

Zbog umjerenih zahtjeva prema nižim temperaturama, brokola se do sada rjeđe gajila u zaštićenom prostoru. Međutim, s obzirom da je sve traženije povrće, produženje sezone potrošnje gajenjem u plastenicima, može da bude interesantno i profitabilno.

Gaji se isključivo iz rasada, na isti način kao i karfiol, a treba koristiti sorte kratke vegetacije.

Više o proizvodnji karfiola pročitajte u tekstu: Savjeti za uzgoj karfiola

Berba se obavlja kada se cvast potpuno formira, vodeće računa da ne dođe do otvaranja cvjetova. Siječe se dijelom cvjetnog stabla, a nakon 15-20 dana formiraju se i beru bočne-sekundarne cvasti, koje u ukupnom prinosu mogu da učestvuju i do 35%.

Težina vršnih cvasti je zavisno od sorte 200-400 g, a bočnih 40-60 g, uz ukupan prinos 15-25 t/ha.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Listovi brokolija: Bacamo ih, a oni su nevjerovatno zdravi

Šta je zdravije – karfiol ili brokoli?

Trikovi za uspiješan uzgoj karfiola

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI