Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeHajdučka trava - Ljekovita biljka naših krajeva

Hajdučka trava – Ljekovita biljka naših krajeva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hajdučka trava (Achillea millefolium) je rasprostranjena na području Evrope, Sibira, zapadnih Himalaja, Kavkaza, sjevernog Irana, unesena je u Sjevernu Ameriku, Novi Zeland i južnu Australiju. Drugi nazivi za hajdučku travu su ajdučica, sporiš, kunica, stolisnik, jezičac.

Obično raste pored puteva, pruga, na kamenitim mjestima, na sušnim do umjereno vlažnim livadama, pašnjacima, do 1700 m nadmorske visine. Raste kao korov u njivama i vrtovima.

Sakuplja se i koristi cvijet i list biljke. Listovi se beru prije nego što iz rozete izbije stabljika, a cvasti kada se tek rascvjetaju. Biljka cvjeta od juna do avgusta. Makazama se reže vršni dio biljke dužine 20-25 cm ili se sakuplja samo cvast bez drške. Suši se u hladu na promaji.

Izgled biljke

Hajdučka trava je višegodišnja zeljasta biljka, 20-80 cm visoka. Rizom je horizontalan, puzeću, odrvenio. Stabljika uspravna, dlakava sa naizmjeničnim listovima, koji su dvostruko do trostruko perasto dijeljeni, režnjevi posljednjeg reda linearno lancetasti, šiljasti. Cvjetne glavice su 3-5 mm u prečniku, složene u guste cvasti. Omotač cvastije jajast, listići omotača žutozeleni. Jezičastih cvjetova 5, bijeli, rijetko ljubičasti do tamnocrveno-ružučasti, upola kraći od involukruma, na vrhu trozubi. Plod je ahenija.

Achillea millefolium

Sastojci hajdučke trave

Hajdučka trava sadrži do 1% eteričnog ulja, 13 mg karotina, flobatanina, organskih kiselina, šećere, vitamin C i K, gorku materiju ahilein, gume, smole i dr.

Ljekovitost hajdučke trave

Ljekoviti sastojci hajdučke trave djeluju antimikrobno, antiflamatorno, hemostatično i spazmolitički. Ljekoviti preparati, prirpremljeni od ove biljke, utiču na jačanje apetita, otklanjanje želudačnih tegoba i nadimanja, poboljšanje varenja hrane. Gorki i aromatični sastojci podstiču bolje stvaranje i izlučivanje žuči.

Spolja se upotrebljava u vidu obloga i kupki prilikom liječenja oboljenja kože, sluzokože i rana. Svježa izgnječena biljka stavlja se kao oblog na rane i čireve, a od osušenih vršnih dijelova biljke priprema se čaj.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Kunica, hajdučka trava, stolisnik: Spas za sve tegobe

Lopuh – Čudesan lijek za alergije i migrenu

Dobričica – Za bubrege i pluća melem bez premca!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI